393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Nógrád lett az autótolvajok kedvenc vármegyéje

10perc.hu
2023. 03. 27.
Nógrád lett az autótolvajok kedvenc vármegyéje

Százezer lakosra vetítve 2022 február vége és 2023 február vége között Nógrádban 25 ilyen bűncselekmény jutott.

Immár nem Budapesten koncentrálódnak a személygépkocsik elleni bűncselekmények, így a kocsilopás, -feltörés sem. Mindez azért meglepő, mert messze a fővárosban koncetrálódik a legtöbb autó. Ennek ellenére a 100 ezer főre jutó autólopások tekintetében a megyei rangsorban Budapest "csak" a harmadik, autófeltörések esetében pedig a második helyen áll – írta a Pénzcentrum.

A 100 ezer lakosra jutó autólopások száma 2022 február vége és 2023 február vége között Nógrád megyében volt a legmagasabb, 25 ilyen bűncselekmény jutott ennyi emberre. A második helyen Heves megye áll (18 db/100 ezer lakos), a főváros holtversenyben a harmadik Győr-Moson-Sopron és Tolna megyékkel karöltve, mindegyiknél 15 autólopás jutott 100 ezer lakóra a statisztika szerint.


Egyre szaporodnak a saját indítókulccsal történő autólopások Magyarországon     Fotó: Freepik


A gépkocsifeltöréseknél a 100 ezer főre számított rangsort Vas vármegye vezeti 31-es mutatóval. A főváros és Pest vármegye 27 esettel második, míg a harmadik helyen Heves megye található 19 darab feltört autóval. Ugyanakkor Békésben szinte ismeretlen fogalom ez a fajta bűncselekmény, hiszen mindössze 3 gépkocsit törtek fel ebben a vármegyében.

Egyre szaporodnak a saját indítókulccsal történő autólopások Magyarországon, valamint mostanában trélerekkel is dolgoznak a bűnözők. Főképpen vidéken terjed a "besurranós módszer", azaz a családi házak udvarán sokszor lezáratlanul hagyott ajtókkal és a kocsiban lévő kulccsal visznek el jellemzően idős személyautókat úgy, hogy egyszerűen belopóznak az ingatlan területére.

Főkép forrása:
MTI/Komka Péter

További cikkek