EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Nógrád lett az autótolvajok kedvenc vármegyéje

Balesetek-bűnügyek
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Százezer lakosra vetítve 2022 február vége és 2023 február vége között Nógrádban 25 ilyen bűncselekmény jutott.

Immár nem Budapesten koncentrálódnak a személygépkocsik elleni bűncselekmények, így a kocsilopás, -feltörés sem. Mindez azért meglepő, mert messze a fővárosban koncetrálódik a legtöbb autó. Ennek ellenére a 100 ezer főre jutó autólopások tekintetében a megyei rangsorban Budapest "csak" a harmadik, autófeltörések esetében pedig a második helyen áll – írta a Pénzcentrum.

A 100 ezer lakosra jutó autólopások száma 2022 február vége és 2023 február vége között Nógrád megyében volt a legmagasabb, 25 ilyen bűncselekmény jutott ennyi emberre. A második helyen Heves megye áll (18 db/100 ezer lakos), a főváros holtversenyben a harmadik Győr-Moson-Sopron és Tolna megyékkel karöltve, mindegyiknél 15 autólopás jutott 100 ezer lakóra a statisztika szerint.


Egyre szaporodnak a saját indítókulccsal történő autólopások Magyarországon     Fotó: Freepik


A gépkocsifeltöréseknél a 100 ezer főre számított rangsort Vas vármegye vezeti 31-es mutatóval. A főváros és Pest vármegye 27 esettel második, míg a harmadik helyen Heves megye található 19 darab feltört autóval. Ugyanakkor Békésben szinte ismeretlen fogalom ez a fajta bűncselekmény, hiszen mindössze 3 gépkocsit törtek fel ebben a vármegyében.

Egyre szaporodnak a saját indítókulccsal történő autólopások Magyarországon, valamint mostanában trélerekkel is dolgoznak a bűnözők. Főképpen vidéken terjed a "besurranós módszer", azaz a családi házak udvarán sokszor lezáratlanul hagyott ajtókkal és a kocsiban lévő kulccsal visznek el jellemzően idős személyautókat úgy, hogy egyszerűen belopóznak az ingatlan területére.