395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Nincs adókedvezmény? Senkinek sem kellenek az életbiztosítások…

10perc.hu
2023. 02. 07.

Ezzel szemben viszont pörögnek a nyugdíjbiztosítások, ugyanis ezzel jelentős szja-jóváírás is jár, így ezen megtakarítások értékesítése szépen nőtt.

Csökkentek az életbiztosításokban lévő megtakarítások. A visszaesés fő oka a piacok rossz teljesítménye, de az is szerepet játszott benne, hogy nehéz eladni az adókedvezménnyel nem támogatott konstrukciókat – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint az év végén mindössze 2335,6 milliárd forintnyi megtakarítás volt életbiztosításokban, ami 77,6 milliárd forinttal kevesebb, mint 2021 végén. Mind a hagyományos vegyes, mind a befektetési egységhez kötött (unit linked) konstrukciók tartalékai csökkentek. Előbbiben 712 milliárd, az utóbbiban 1623,5 forint volt az év végén.

Két tényező is közrejátszott a visszaesésben. A nagyobbik csapást a piacok mérték az életbiztosításokra, az állampapírpiac tavalyi rossz teljesítménye és a tőzsdék esése kedvezőtlen hatással volt a tartalékokra.


Nehéz eladni az adókedvezménnyel nem támogatott konstrukciókat      Fotó: Freepik


A jegybanknak kilenc havi adatai vannak arról, mennyit csökkent árfolyamértéken az életbiztosítások állománya, és szeptember végéig már csaknem 160 milliárd forint volt a veszteség. Ezt a friss befizetések - kilenc hónap alatt mintegy 85 milliárd forint - nem tudták kompenzálni.

A másik fejtörést az okozhatja a biztosítóknak, hogyan adjanak el bármilyen életbiztosítást, ha az nem adókedvezménnyel támogatott nyugdíjcélú megtakarítás vagy egészségbiztosítás. A jegybanki adatok szerint ezen a téren nem sok sikert érnek el.


A nyugdíjbiztosítások persze jól mennek, és az egészségbiztosítás szerződések száma is dinamikusan nőtt      Fotó: Freepik


Hiába nőtt 22 ezerrel szeptember végéig a nyugdíjbiztosítási szerződések száma, az életbiztosításoké összességében véve még így is 24 ezerrel csökkent. A vegyes életbiztosításoké 5 ezerrel 193 ezer darabra, a unit linked szerződéseké pedig 19 ezer darabbal 618,5 ezerre.

A nyugdíjbiztosítások persze jól mennek, és az egészségbiztosítás szerződések száma is dinamikusan nőtt, szeptember végére meghaladta a 7500 darabot, miközben a díjbevétel 2021-hez képest több mint 40 százalékkal 5,7 milliárd forintra ugrott, de ez a teljes életbiztosítási volumenen belül még mindig alacsonynak számít.

Főkép forrása:
Freepik

Hirdetés

További cikkek