393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Nem emelkednek a gáz- és áramárak januártól – de nem is csökkennek! Mutatjuk, mennyit kell az energiáért fizetni jövőre

10perc.hu
2022. 12. 22.
Nem emelkednek a gáz- és áramárak januártól – de nem is csökkennek! Mutatjuk, mennyit kell az energiáért fizetni jövőre

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) állapítja meg az energiaárakat, és a döntés értelmében e körben 2023. január elsejétől is a jelenlegiekkel megegyező árakat kell alkalmazni.

Hathavi mélypontra zuhantak az európai gázárak, mivel az orosz szállítások a gázvezeték robbanása ellenére stabilak maradtak, az LNG-kínálat továbbra is bőséges, és a kontinensen enyhébb a tél a szokásosnál. A holland energiatőzsdén a legközelebbi szállítási határidőre szóló TTF-ár megawattóránként száz euró alá esett szerdán, csak napon belül 6,6 százalékkal csökkent a jegyzés.

Ráadásul a Gazprom megerősítette a vg.hu híre szerint, hogy a három halálos áldozattal járó december 20-i robbanás ellenére az Ukrajnán keresztül történő szállítás továbbra is stabil, mivel a gázáramlást más útvonalakra irányította át.

Nos, az ember azt gondolná, hogy az országok ilyenkor követik a piac árváltozásait. Ezzel szemben a magyar kormány nevében Lantos Csaba energiaügyi miniszter bejelentette, a gáz és az áram ára 2023. április 30-ig változatlan marad, azaz januártól nem változnak a rezsicsökkentett szint felett fizetendő áram- és gázárak sem.

A Forbes nyilvánosságra hozta, hogy januártól miként alakulnaka piaci gázárak lakossági fogyasztók számára április 30-ig:
- lakossági fogyasztók által az átlagfogyasztás feletti mennyiségre fizetendő piaci ár 22,002 forint/MJ. Ez az áramhoz hasonlóan megegyezik a jelenlegi piaci árral. Ez a tarifa is tartalmazza már az áfát és a rendszerhasználati díjat.
- A kedvezményes áron vásárolható mennyiség a gáz esetében évi 63 645 MJ (havi 5303 MJ), ennek ára januártól is bruttó 2,865 forint/MJ lesz.

Az egyetemes szolgáltatásban vételezett villamos energia lakossági piaci és a földgáz versenypiaci költségeket tükröző árát a szolgáltató adatközlése alapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) állapítja meg. A MEKH döntése szerint e körben 2023. január elsejétől is a jelenlegiekkel megegyező árakat kell alkalmazni.


Az áram ára 2023. április 30-ig változatlan marad     Fotó: Pixabay


Az egyetemes szolgáltatás részeként vételezett áram piaci ára a lakossági fogyasztók számára április 30-ig:

  • A1 és A2 árszabás esetén 70,104 forint/kWh,
  • B (alap – vezérelt, régi nevén éjszakai áram) árszabás esetén 60,935 forint/kWh,
  • az egyetemes szolgáltató által jogszerűen alkalmazott B Komfort árszabás esetén 60,935 forint/kWh.


A kedvezményes ár évi 2523 KWh (havi 210 kWh) fogyasztásig érvényes. A rezsicsökkentett áramárak a piaci árakhoz hasonlóan nem változnak. Normál (A1, A2) tarifa esetén ez 36,9 forint/kWh, B tarifa (vezérelt, “éjszakai” áram) esetén pedig 23,1 forint/kWh.

A lakossági felhasználók tarifáiban tehát átlagfogyasztás alatt és felett sem hoz változást az újév, ideértve mások mellett a társasházakban vagy többgenerációs családi házakban, az állami és önkormányzati bérlakásokban élőket is.

Az átlagfogyasztás feletti lakossági áram- és gázárak jövő évi első megállapítási időszaka március helyett április végéig tart. 2023 elején tehát az eddigi gyakorlattól eltérően nem három, hanem négy hónapra rögzítik a rezsicsökkentett szinten túli tarifákat. Mivel májusig a jelenlegi díjak maradnak érvényben, a családok a teljes fűtési szezonban azonos árakkal számolhatnak.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek