393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

NAV: 30 milliárd forinttal tartozik a legnagyobb adós

10perc.hu
2021. 04. 26.
NAV: 30 milliárd forinttal tartozik a legnagyobb adós

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szankciós céllal rendszeresen közzéteszi az úgynevezett szégyenlistáján a nagy összegű adóhiánnyal rendelkező adózók nevét és lakcímét, illetve székhelyét.

Vannak olyan listák, amelyekre az ember nem szívesen kerül fel. Ilyen például a NAV szégyenlistája, amelyikre a legnagyobb adótartozók kerülnek fel, és a hivatal negyedévente frissíti. A napi.hu által nyilvánosságra hozott legújabb listán összesen 72 adózó – 31 cég és szervezet, valamint 41 magánszemély – található, akiknek össztartozása a bírságokkal együtt meghaladja a 80 milliárd forintot: mintegy 34 milliárd forint adóhiány és 46,3 milliárd forintnyi bírság.

A cégeknél 100, míg a magánszemélyeknél a 10 millió forintot kell meghaladnia a tartozásnak, hogy felkerüljön a listára. A most közzétett szégyenlistán hét adósnak is egymilliárd forintot meghaladó adóhiánya van, míg a listavezető vállalkozás, a Group Mineralix Kft. tartozása 30 milliárd forint. Hogy ez miként jött össze? Nos, az adóhivatal rekordösszegű, 12,1 milliárd forint adóhiányt állapított meg a NAV, és még 18,4 milliárd forint bírságot és késedelmi pótlékot is kiszabott. A NAV Kiemelt Adó- és Vámigazgatósága februárban indított végrehajtást a társaság ellen.



A kft.-t 2017. április végén egy ismert budapesti, Honvéd utca 8. szám alatti székhelyszolgáltatós címre jegyezték be, "egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenység" főtevékenységgel, valamint villamosenergia- és gázkereskedelemre. Az ügyvezető-tulajdonosa az észtországi címmel regisztrált Marko Moorast, akinek a Céginfo.hu adatai szerint nincs más magyarországi céges kapcsolata. A 3 milliós jegyzett tőkét 2017 novemberében 75 millióra emelték.

Az adóslista 2. és 3. helyén álló társaságoknál, az egyaránt két esztendővel ezelőtt egy lengyelországi lakóhellyel rendelkező férfi által alapított Energogupl Hungary Kft.-t és Glerojatec Energos Kft. esetében is tetemes adóhiányt, 3,7-3,7 milliárd forint állapított meg a NAV. A vegyestermékkörű nagykereskedelem fő tevékenységgel alapított cégek nem tettek közzé az igazságügyi tárca oldalán beszámolót a tevékenységükről.



Magánszemélyek ezúttal nem fértek bele a top 10-es listába, a baranyai Máza községben lakó Forrai Csaba 260 milliós adóhiánnyal a 14. helyre került, ráadásul az ő neve a cégadatokban húsz vállalkozásban is feltűnik. A hatvani Ács Norbertnél 204 milliós, az aszódi Tóth Ádámnál 200 milliós adóhiány állapítottak meg.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek