EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Moszkva elkezdte felvásárolni Irán tankelhárító rakétáit

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: YouTube

A dehlavijev rakétarendszert alig tíz éve állították szolgálatba, most rengeteget vett belőle Oroszország.

Új, Iránból vásárolt fegyvereket kezdett el bevetni Oroszország Ukrajnában. Erről Alekszander Kovalenko katonai szakértő számolt be ukrán híroldalakon. Arról eddig is lehetett tudni, hogy Oroszország iráni drónokat és egyéb lőszereket vet be, de a dehlavijev rakétarendszerek bevetésére eddig nem volt bizonyíték, megjelenésük pedig két dologra is bizonyítékot szolgáltat – számolt be a vg.hu.

Egyrészt arra, hogy Moszkva valóban tart az Ukrajnába özönlő nyugati tankoktól, amelyek egyre nagyobb számban jelennek már meg a fronton is. A dehlavijev ugyanis Irán tankelhárító rakétarendszere, 2012-ben állították szolgálatba, segítségével pedig akár 5-6 kilométerről is ki lehet lőni az ellenséges tankokat.

Másrészt pedig arra is utalhat az iráni szerkezetek bevetése, hogy kifogyóban vannak az orosz tankelhárító rakéták, a Kornetek, jelenleg pedig vagy nem tudják megfelelő mennyiségben előállítani őket, vagy pedig jóval drágábban, mint amennyiért Iránból megvehetik.

 A dehlavijev rakétái 22,7 kilót nyomnak és ebből csak a robbanófej mintegy 6,8 kilogramm az Unian cikke szerint. Akár a 1200 milliméteres páncélon is képes áthatolni, így bármilyen tankot megsemmisíthet.