395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Mire számíthat az, aki meghosszabbította hitele fizetési moratóriumát?

10perc.hu
2021. 01. 07.

Csak azon hitelekre lesz érvényes a moratórium meghosszabbítása, amelyekre az eredeti szüneteltetés is érvényes volt.

A kezdeti tervekkel ellentétben – eredetileg csak meghatározott társadalmi csoportokra lett volna érvényes a hosszabbítás – mindenki számára meghosszabbítják a törlesztés szüneteltetését 2021. június végéig. Természetesen csak a 2020. március 18-ig folyósított kölcsönökre érvényes a meghosszabbított moratórium.

A bankmonitor.hu segítségével egy példán keresztül mutatjuk be, mire is számíthat az, aki kihasználja a moratórium által biztosított rendelkezést. Vegyünk egy család lakáshitelét, amelyből a fennálló tartozás 2020. március 18-án 10 millió forint volt, a hátralévő futamidő 10 év volt, a kamat nagysága pedig 5%. Ha végig bent maradnak a moratóriumban, akkor 15 hónapig nem fizet semmit a család a hitelére.



Azonban 625 ezer forint kamat halmozódna fel a szüneteltetés alatt, melyet utólag meg kell fizetni. A futamidőt közel két évvel – 23 hónappal – hosszabbítanák meg, emiatt a törlesztőrészletek száma 8 darabbal megnövekedne. Így a teljes moratórium kihasználása miatt 13,5 millió forintra emelkedne a teljes visszafizetendő összeg.

Bármikor ki lehet lépni a moratórium hatálya alól, vagyis aki fizetni szeretné a hitelét, az a bankja felé 2021. június végéig bármikor leadhatja a kérelmét. Sőt, a váratlan pénzügyi nehézséggel szembesülők bármikor vissza is léphetnek a moratórium hatálya alá.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek