392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Mire figyeljünk lakásunk fűtésekor

10perc.hu/otthonokesmegoldasok.hu
2020. 11. 16.
Mire figyeljünk lakásunk fűtésekor

A hideg idővel együtt a fűtési szezon is megkezdődik, és annak érdekében, hogy ne legyen túl magas a számlánk, az alábbi hibákat ajánlott elkerülni.

1. A radiátoron található termosztatikus szeleppel nem a fűtés intenzitását és sebességét állítjuk, hanem mindössze azt szabályozzuk vele, hogy mennyire legyen nyitva a szelep. Amennyiben maximumra tekerjük, akkor nem lesz gyorsabban meleg az adott helyiségben, hanem inkább túlzottan meleg lesz.



2. Ha több szobát is fűtünk, és mindenhol nyitva van az ajtó, akkor ajánlott a radiátorokat ugyanúgy beállítani. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy egyes fűtőtestek sokkal több energiát használnak fel azért, hogy a többi, alacsonyabbra állított radiátor munkáját is átvegyék. Természetesen a passzív fűtés sem ajánlott, mert a fűtött szobából kiáramló levegőnek magasabb a páratartalma, ami a hűvösebb helyiségekben penészedéshez vezethet.

3. Amikor nem tartózkodunk otthon, nem ajánlott túlzottan fűteni, ennek ellenére soha ne hagyjuk teljesen kihűlni a szobákat, soha nem hagyjuk 15 Celsius-fok alá esni a hőmérő higanyszálát. Ugyanis minél alacsonyabb hőmérsékletről kell felfűteni egy helyiséget, annál több energiát fogyasztunk, azaz annál magasabb lesz hó végén a számla.



4. Mindig elég időt biztosítsunk a lakás vagy ház felfűtésére. Mert ha rövid az erre fordított idő, a falak hidegek maradnak. Ennek következtében sokkal előbb hűl vissza a szoba.

5. A fűtőtest elé soha ne tegyünk bútort – még a függöny se lógjon rá –, hiszen azzal megakadályozzuk a meleg levegő áramlását, ami szintén magasabb számlát von maga után.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek