393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Mire figyeljen, ha visszaigényli ingatlana áfáját

10perc.hu
2021. 02. 18.

Fontos, hogy csak egyszer lehet igényelni adó-visszatérítést és csak egyfajta – 5, vagy 27%-os áfatartalmú – számlák alapján kérhető a támogatás.

2021-től az új építésű lakások vásárlásának és építésének is visszaigényelhető az áfája: az újépítésű lakások vételárának, építési költségének áfatartalmát kaphatják vissza az igénylők. Sőt, a bankmonitor.hu szakértői segítségével összeszedtük, hogy hány fajta áfa-visszatérítési lehetőség is létezik jelenleg. Az 5%-os áfával kiállított számlák adótartalma visszaigényelhető, de a 27%-os adótartalmú számlák esetében, ha önerős az építkezés, akkor az áfa ebben az esetben is visszaigényelhető 5 millió forintos összeghatárig.

2021. január elsejétől újépítésű lakás vásárlása, illetve generálkivitelezővel történő építkezés esetén 5% adótartalmú számlát állít ki a vállalkozó. Az adó akkor igényelhető vissza, ha csok támogatást is kér a család a lakáscélja megvalósításához. Fontos, hogy csak egyszer lehet igényelni adó-visszatérítést és csak egyfajta – 5, vagy 27%-os áfatartalmú – számlák alapján kérhető a támogatás. A két konstrukció feltételei eltérnek és számos szinte láthatatlan buktató is útját állhatja az igénylőknek.


Az önerős építkezésekhez kapcsolódó adó-visszatérítéshez nem szükséges családi otthonteremtési kedvezményt igényelni     Fotó: freepik.com


Az 5%-os adó-visszatérítést a csok támogatással együtt kell egyszerre a pénzintézetnél igényelni. Figyelem! Csak azok lesznek jogosultak az áfa-visszatérítési támogatásra, akik 2021. január 1. után azzal együttesen veszik igénybe a CSOK-ot. A következő fontos tudnivaló, hogy a teljes költségvetés 70%-ról mindenképpen számlát szükséges bemutatni áfa-visszatérítés esetén, azonban egyáltalán nem mindegy a számlák adótartalma. Ha az 5%-os számlák adótartalmát igényelnéd vissza, akkor a költségvetés 70%-ról is 5%-os adótartalmú számlára lesz szükség, vagy ugyanez igaz a 27 százalék esetén is.

Probléma lehet, ha a generálkivitelező csak szerkezetkész állapotig építi fel a házat. Ő ugyanis 5%-os számlát fog adni, a befejezésről viszont 27%-os áfatartalmú számla lesz. A kérdés pedig az, hogy a költségvetésen belül hogy fog megoszlani a két számlatípus. Ha egyik sem éri el a költségek 70 százalékát, ugrott az áfa visszatérítése. Ugyancsak ez a helyzet abban az esetben, ha valaki idén kötött adásvételi szerződést, mert ebben az esetben a tavaly megfizetett vételár áfáját nem igényelheti vissza. Ugyanakkor ha valaki generálkivitelezővel végezteti el az építkezést, mivel ez is adásvételnek minősül az Áfa tv. szerint, így ezek a tavalyi számlák is elszámolhatók, amennyiben 5%-os áfa-kulcs mellett állították ki azokat.


2021. január elsejétől újépítésű lakás vásárlása, illetve generálkivitelezővel történő építkezés esetén 5% adótartalmú számlát állít ki a vállalkozó     Fotó: freepik.com


Az önerős építkezésekhez kapcsolódó adó-visszatérítéshez nem szükséges családi otthonteremtési kedvezményt igényelni, sőt gyermekre sincs szükség hozzá. Ettől függetlenül teljesíteni szükséges a csok támogatáshoz kapcsolódó alapvető személyi feltételeket, azaz legalább fél éves Tb-jogviszony szükséges, büntetlen előélet, valamint nem lehet a kérelmezőnek köztartozása.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek