EUR: 391,74 Ft
USD: 364,51 Ft
CHF: 393,21 Ft
GBP: 446,63 Ft
RON: 79,57 Ft
RSD: 3,34 Ft

Mai névnap:

Minél előbb nyilatkozz az szja-kedvezményekről!

Gazdasági hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Az adóelőleg-nyilatkozatot a dolgozó tölti ki és adja át munkáltatójának, kifizetőjének, de online is be lehet nyújtani, amihez ügyfélkapus hozzáférés szükséges.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felhívással fordult azokhoz, akik jogosultak az szja-kedvezményre. A hivatal azt ajánlja az érdekelteknek, hogy érdemes már januárban kitölteniük az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy munkáltatójuk mielőbb figyelembe vegye a nekik járó kedvezményeket.

Az adóelőleg-nyilatkozatot a dolgozó tölti ki és adja át munkáltatójának, kifizetőjének, de online is be lehet nyújtani a NAV honlapjáról elérhető Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA), amelynek használatához mindössze KAÜ-azonosítás - például ügyfélkapus hozzáférés - szükséges. Az online beküldött dokumentumot a NAV automatikusan továbbítja a megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek.

A 25 éven aluli munkavállalóknak – akiknek a fizetésük nem éri el a havi 433 700 forintot – nem kell ettől az évtől szja-előleget fizetni, ám nekik a kedvezmény érvényesítéséhez nem kell adóelőleg-nyilatkozattal kérniük, azt a munkáltató, kifizető automatikusan figyelembe veszi, kivéve, ha valaki nyilatkozatban kéri annak részleges vagy teljes mellőzését.