Mai névnap:

Milliókat bukhatsz, ha egy cég székhelyét veszed meg lakásnak

10perc.hu
2 hete
Kiemelt kép: freepik.com

Vásárlás előtt a céginfót érdemes használni, ahol a lakás címe alapján lekérdezhető, hogy van-e az adott lakásban székhellyel, telephellyel rendelkező vállalkozás.

Sokszor csak a postaládánkba bedobott levelekből derül ki számunkra, hogy a nemrégiben megvásárolt otthonunk egy cég székhelye. A sok kellemetlenség mellett bizony komoly anyagi következménye is lehet ennek a dolognak. A bankmonitor.hu segítségével megnéztük, vajon a probléma orvosolható-e.

Egy lakásvásárlás során nagyon sok dolgot ellenőrzünk a kiszemelt ingatlannal kapcsolatban. Megvizsgáltatjuk az épületet szakemberekkel, ellenőrizzük az ingatlan tulajdoni lapját és térképmásolatot is kikérünk róla.

Ugyanakkor nem tudunk még semmit arról, hogy van-e valamilyen cég bejelentve a lakásunkba, vagy sem. Ehhez ugyanis a céginfót érdemes használni, ahol a lakás címe alapján lekérdezhető, hogy van-e az adott lakásban székhellyel, telephellyel rendelkező vállalkozás.

Székhely nélkül nem létezhet egyetlen cég sem Magyarországon, míg a telephely az a helyszín, ahol a cég az állandó, adóköteles tevékenységét végzi. Tehát jó eséllyel azt észrevennénk, ha egy cég telephelye működne az adott ingatlanban, azonban a székhellyel már teljesen más a helyzet.


A csok támogatásnál előírás, hogy az ingatlan nem lehet vállalkozás székhelye, kivéve a támogatást igénylő egyéni vállalkozása     Fotó: freepik.com


Emiatt persze nem korlátozódik a lakáshoz fűződő semmilyen jogunk: ugyanúgy eladhatjuk, vagy akár jelzáloghitel fedezeteként is felajánlhatjuk. Rosszabb a helyzet, ha a cég nem jól működik, tartozása van. Ilyenkor kopoghat az ajtónkon az adóhatóság, vagy akár a végrehajtó is.

Az igazi gond az, amikor el akarja valaki adni az ingatlanát. Ugyanis a csok támogatásnál előírás, hogy az ingatlan nem lehet vállalkozás székhelye, kivéve a támogatást igénylő egyéni vállalkozása, melynek lehet székhelye a kérdéses lakás.Ráadásul ezen támogatás előfeltétele az illetékmentességnek is. Egy kétgyermekes család egy 50 millió forintos lakás vásárlásakor csak a fentiek miatt elbukhat 3,43 millió forintot.

Hogyan lehet kijelenteni a céget? Nos, a cégbíróságon törvényességi felügyeleti eljárást kell kezdeményezni. A kérelemhez csatolni kell annak igazolását, hogy jelenleg mi vagyunk a lakás tulajdonosai. Ha korábban engedélyt adtunk a cégnek a székhely létesítésére, akkor annak igazolását, hogy ezt az engedélyt visszavontuk, a szerződést felmondtuk.

A cégbíróság megkeresi a vállalkozás tulajdonosát, vezetőit: megkezdődik egy eljárás annak érdekében, hogy a cég székhelye egy másik helyszínre átkerüljön. Ez egy hosszadalmas procedúra is lehet, különösen akkor, ha a cég képviselőit nem, vagy csak nagyon nehezen lehet elérni. Az eljárás kezdeményezésének költségeit – illeték – a kérelmezőnek, azaz jelen esetben a lakás tulajdonosának kell megfizetnie.

Érdemes lehet az eljárás kezdeményezése előtt közvetlenül megkeresni a cég képviselőit, tulajdonosait, vezetőit. Jó esetben nekik sem érdekük, hogy a cég megszűnjön, ezért gondoskodni fognak a székhely áthelyezéséről. Ezzel pénzt és időt takaríthatunk meg.Elküldés e-mail-en Elküldés Viber-en
Hirdetés
Hirdetés