392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Milliókat bukhatsz, ha egy cég székhelyét veszed meg lakásnak

10perc.hu
2021. 07. 16.
Milliókat bukhatsz, ha egy cég székhelyét veszed meg lakásnak

Vásárlás előtt a céginfót érdemes használni, ahol a lakás címe alapján lekérdezhető, hogy van-e az adott lakásban székhellyel, telephellyel rendelkező vállalkozás.

Sokszor csak a postaládánkba bedobott levelekből derül ki számunkra, hogy a nemrégiben megvásárolt otthonunk egy cég székhelye. A sok kellemetlenség mellett bizony komoly anyagi következménye is lehet ennek a dolognak. A bankmonitor.hu segítségével megnéztük, vajon a probléma orvosolható-e.

Egy lakásvásárlás során nagyon sok dolgot ellenőrzünk a kiszemelt ingatlannal kapcsolatban. Megvizsgáltatjuk az épületet szakemberekkel, ellenőrizzük az ingatlan tulajdoni lapját és térképmásolatot is kikérünk róla.

Ugyanakkor nem tudunk még semmit arról, hogy van-e valamilyen cég bejelentve a lakásunkba, vagy sem. Ehhez ugyanis a céginfót érdemes használni, ahol a lakás címe alapján lekérdezhető, hogy van-e az adott lakásban székhellyel, telephellyel rendelkező vállalkozás.

Székhely nélkül nem létezhet egyetlen cég sem Magyarországon, míg a telephely az a helyszín, ahol a cég az állandó, adóköteles tevékenységét végzi. Tehát jó eséllyel azt észrevennénk, ha egy cég telephelye működne az adott ingatlanban, azonban a székhellyel már teljesen más a helyzet.



Emiatt persze nem korlátozódik a lakáshoz fűződő semmilyen jogunk: ugyanúgy eladhatjuk, vagy akár jelzáloghitel fedezeteként is felajánlhatjuk. Rosszabb a helyzet, ha a cég nem jól működik, tartozása van. Ilyenkor kopoghat az ajtónkon az adóhatóság, vagy akár a végrehajtó is.

Az igazi gond az, amikor el akarja valaki adni az ingatlanát. Ugyanis a csok támogatásnál előírás, hogy az ingatlan nem lehet vállalkozás székhelye, kivéve a támogatást igénylő egyéni vállalkozása, melynek lehet székhelye a kérdéses lakás.Ráadásul ezen támogatás előfeltétele az illetékmentességnek is. Egy kétgyermekes család egy 50 millió forintos lakás vásárlásakor csak a fentiek miatt elbukhat 3,43 millió forintot.

Hogyan lehet kijelenteni a céget? Nos, a cégbíróságon törvényességi felügyeleti eljárást kell kezdeményezni. A kérelemhez csatolni kell annak igazolását, hogy jelenleg mi vagyunk a lakás tulajdonosai. Ha korábban engedélyt adtunk a cégnek a székhely létesítésére, akkor annak igazolását, hogy ezt az engedélyt visszavontuk, a szerződést felmondtuk.

A cégbíróság megkeresi a vállalkozás tulajdonosát, vezetőit: megkezdődik egy eljárás annak érdekében, hogy a cég székhelye egy másik helyszínre átkerüljön. Ez egy hosszadalmas procedúra is lehet, különösen akkor, ha a cég képviselőit nem, vagy csak nagyon nehezen lehet elérni. Az eljárás kezdeményezésének költségeit – illeték – a kérelmezőnek, azaz jelen esetben a lakás tulajdonosának kell megfizetnie.

Érdemes lehet az eljárás kezdeményezése előtt közvetlenül megkeresni a cég képviselőit, tulajdonosait, vezetőit. Jó esetben nekik sem érdekük, hogy a cég megszűnjön, ezért gondoskodni fognak a székhely áthelyezéséről. Ezzel pénzt és időt takaríthatunk meg.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek