392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Mi lesz a kisboltokkal? Elindult az élelmiszerek kötelező akciózása

10perc.hu
2023. 06. 01.
Mi lesz a kisboltokkal? Elindult az élelmiszerek kötelező akciózása

Minden héten a vevők rendelkezésére áll egy olyan 20 termékből álló akciós árú élelmiszerkosár az adott boltokban, amelyet az előző hónaphoz képest sokkal olcsóbban vásárolhatnak meg.

Június 1-jétől elindult a kötelező akciózás a kereskedelmi üzletekben, ahol 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árleszállításokra. Ezzel az a célja a kormánynak, hogy év végére egy számjegyűre csökkentse a jelenleg még Európa-rekorder inflációt.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint a kötelező akciózás, valamint a júliusban induló online árfigyelő rendszer az árak mérséklésén, a verseny fokozásán keresztül ahhoz fog jelentősen hozzájárulni, hogy az infláció csökkenése az év hátralevő részében drasztikusabbá váljon. Minden héten a vevők rendelkezésére áll egy olyan 20 termékből álló akciós árú élelmiszerkosár az adott boltokban, amelyet az előző hónaphoz képest sokkal olcsóbban vásárolhatnak meg.


20 termékkategória estében kell hetente kötelező akciót hirdetniük az élelmiszerláncoknak    Fotó: Freepik


A most életbe lépő szabályozás az egymilliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozik, amelyeknek 20 termékkategória estében kell hetente kötelező akciót hirdetniük. Ilyen termékkategória például a baromfihús, a tej, a tejföl és helyettesítői, ilyen a sajt, a kenyér, a péksütemények, a száraztészta, a rizs és egyéb ceráliák, a friss gyümölcs, valamint a friss zöldség.

Az érintett üzletekben valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket szükséges a kötelező akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal kedvezőbb áron értékesíteniük. Az akciózott termékekről a kereskedők kötelesek tájékoztatni a vásárlókat, a fogyasztóvédelmi hatóság pedig ellenőrizni fogja a végrehajtást.

Nagy kérdés továbbra is – és ezt számos szakértő elmondta –, hogy az akcióban nem részt vevő kisboltok miként állják majd a multikkal a versenyt.

Főkép forrása:
SPAR

Hirdetés

További cikkek