EUR: 385,80 Ft
USD: 358,32 Ft
CHF: 391,09 Ft
GBP: 439,44 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Mi legyen az adónk 1 százalékával?

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Aki nem rendelkezik külön az adója 1+1 százalékáról, annak a pénze bent marad az államkasszában.

Az elmúlt években nem történt változás a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallással kapcsolatosan, de hamarosan megint esedékes lesz, ezért érdemes feleleveníteni az ide vonatkozó határidőket és jogszabályokat. Az adóhatóság a korábbi évekhez hasonlóan 2021-ben is elkészíti 2020. évi adóbevallási tervezetet minden magánszemély részére, ami március 15-től lesz majd elérhető az eSZJA oldalon. Mindenki ezt a tervezetet tudja módosítani, kiegészíteni, vagy saját maga elkészíteni SZJA bevallását a 20SZJA nyomtatványon, a 2021. május 20-i határidőig.

Ha a magánszemély nem nyújt be elektronikusan vagy papír alapon a tavalyi évről személyi jövedelemadó bevallást és nem módosítja, nem egészíti ki, nem hagyja jóvá a tervezetet, akkor a 2021. május 20-i határidőt követően a hatóság úgy tekinti, hogy az adózó a tervezetben foglaltakkal egyetért, a tervezet véglegessé válik, így ez lesz a magánszemély személyi jövedelemadó-bevallása.


Az adóbevallás-tervezet jóváhagyásával egyidejűleg online módon, vagy az erre rendszeresített nyomtatványon is nyilatkozhatunk arról, melyik egyházat, illetve alapítványt akarjuk adónk egy-egy százalékával támogatni    Fotó: freepik.com


Az adóbevallási tervezetben fokozottan érdemes az adókedvezményeket – a négygyermekes anyák, az első házasok, a családi adóalap, a személyi kedvezményeket – és az önkéntes pénztári kedvezményeket ellenőrizni. Ha a magánszemély tagja egészség- és nyugdíjpénztárnak is, és mindkét pénztárból jogosult visszaigénylésre, akkor mindenképpen szükséges a tervezetben arról nyilatkoznia, hogy melyik pénztárába kéri vissza a két pénztárból összesen visszaigényelhető kedvezményt. Aki nem boldogul a tervezet ellenőrzésével vagy az adóbevallás elkészítésével, annak ajánlott egy könyvelőt felkeresnie, hogy ellenőriztesse a tervezetet vagy elkészíttesse a személyi jövedelemadó-bevallását.

Figyelem! Az adó 1+1 százalékáról többféle módon is lehet nyilatkozni, de mivel az e-bevallással lehetővé vált, hogy az adózó rá se nézzen az adóbevallására, hiszen a NAV megcsinálja helyette, sokan elfelejtenek erről nyilatkozni. Első körben az adóbevallás-tervezet jóváhagyásával egyidejűleg online módon, de akár külön, az erre rendszeresített nyomtatványon is nyilatkozhatunk arról, melyik egyházat, illetve alapítványt akarjuk adónk egy-egy százalékával támogatni. Amikor eldöntöttük, akkor mindezt elektronikusan vagy postai úton is megküldhetünk az adóhatóság részére. Aki nem rendelkezik az adója 1+1 százalékáról, annak a pénze bent marad az államkasszában.