392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Mi fizetjük az egyik legmagasabb banki díjakat az EU-ban – Több tízezer forinttal gazdagítjuk feleslegesen a pénzintézeteket

10perc.hu
2023. 01. 09.
Mi fizetjük az egyik legmagasabb banki díjakat az EU-ban – Több tízezer forinttal gazdagítjuk feleslegesen a pénzintézeteket

Január végéig minden bankszámla-tulajdonos megkapja a költségkimutatást arról, mennyit is fizetett bankjának tavaly az igénybe vett szolgáltatásokért.

Január végéig minden lakossági ügyfelet megkeres a bankja, s ezt az értesítőt érdemes komolyan venni. Egy 2020-tól alkalmazott uniós rendelet értelmében ugyanis minden pénzintézetnek január 31-ig kimutatást kell készítenie az adott számlához kapcsolódó összes előző évi kiadásról – írta meg a hang.hu.

Az úgynevezett egységes díjkimutatás forintra pontosan szembesít bennünket azzal, mennyibe is kerültek azok a banki szolgáltatások, amelyeket igénybe vettünk, mennyi pénzt fizettünk így a banknak. Valamint a tranzakciós illetéknek köszönhetően a költségvetésnek.

Az elmúlt években a banki díjak moderáltan 0-5 százalékos mértékben emelkedtek, ám a brutálisan magas inflációnak köszönhetően az idén a díjmódosítás felső határa várhatóan 14,5 százalék körül alakul majd. A pontos adatot január 13-án közli a KSH.

A kimutatásokból szembesülhetünk például olyan, egyébként feleslegesen fizetett tételekről, mint a számlánk feletti ellenőrzést biztosítani hivatott sms kontroll díja. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője szerint az sms üzenetek után akár 20-30 forintot is felszámolnak a bankok, a utóbbi a telekommunikációs szolgáltatónak utalja tovább.


A brutálisan magas inflációnak köszönhetően az idén a banki díjmódosítás felső határa várhatóan 14,5 százalék körül alakul majd    Fotó: Freepik


Ha máskor nem, az elszámolás kézhezvétele után érdemes megfontolni, hogy a drága sms-szolgáltatás helyett a mobiltelefonos banki applikációkhoz jellemzően ingyenesen kínált, illetve havi fix 100-300 forintos díjért biztosított internetes üzenetküldésre váltunk. Csak ezzel a lépéssel több ezer forintot spórolhatunk meg éves szinten.

A szakértő szerint Magyarországon a banki ügyfelek az EU országaihoz képest relatíve magas díjakat fizetnek a pénzintézeti szolgáltatásokért. Hogy miért? Ez jórészt annak köszönhető, hogy nem foglalkozunk ezekkel a költségekkel.

A Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi jelentése szerint 10 hasonló számú tranzakciót lebonyolító ügyfél között van legalább egy ügyfél, akinek több, mint 10-szer akkora az átlagos havi banki költsége, mint a legkevesebbet fizető másik ügyfélnek. Több tízezer forintot is költhetünk évente olyan szolgáltatásokra, amelyeket máshol ingyen, vagy sokkal kisebb díj mellett vehetnénk igénybe.

Érdemes arra figyelni, hogy a bankok számára a jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy évente egy alkalommal, áprilisban az előző évi infláció mértékével megegyező díjemelést hajtsanak végre. A banki díjak jelenleg 14,5 százalékot tesznek ki. 2024-ben kézhez kapott egységes díjkimutatás még döbbenetesebb költségekkel szembesíthet majd mindenkit.

Főkép forrása:
Pixabay
Címkék:
#Bank

Hirdetés

További cikkek