393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Menthető az elfagyott muskátli

10perc.hu
2021. 04. 27.

Az elmúlt hetek szeszélyes időjárása nem igazán kedvezett a balkonládákba kiültetett növényeknek, köztük például a muskátliknak.

Az ország több pontján is mértek még hajnalban április közepén is, mínusz öt foknál hidegebbet. Az elfagyott növények azonban menthetők, csak egy kicsit később fognak virágozni. A muskátlik szárai, levelei egy bizonyos részig megfeketedtek, ezért addig vissza kell metszeni. Érdemes napos helyre tenni a ládákat. Pár hét alatt csodásan burjánzó és gazdagon virágzó növények válnak belőlük.

A titok nyitja a tápoldat megfelelő adagolása a bőséges locsolás mellett. A balkonláda alja minden esetben legyen kilyukasztva, mert ha megáll a víz a láda aljában, a muskátli gyökere kirohadhat. A muskátli gyakorlatilag minden helyet szeret. Virágzik a naposabb és az árnyékos helyen is egyaránt.


A balkonláda alja minden esetben legyen kilyukasztva, mert ha megáll a víz a láda aljában, a muskátli gyökere kirohadhat     Fotó: freepik.com


Amíg egy 60 cm-es ládába maximum két-három tövet tegyünk, addig az egy méteres ládába akár öt tövet is összeültethetünk. Érdemes más növényeket is mellé tenni, így színes foltokat képeznek majd, ha virágoznak. A futómuskátlit lehet más csüngő növénnyel társítani, ilyen például a futó petúnia, amely egész nyáron át virágzik.

Az angol muskátli is nagyon kedvelt lett az elmúlt években. Ez egy nemesített fajta, ami csak részben hordozza az eredeti faj génjeit. A virága egzotikus formájában is különbözik a többitől, ráadásul nemcsak a kertben vagy a balkonon, hanem a lakásban is tartható. Vigyázat, a vizet nem annyira szereti, ezért mérsékelten kell öntözni, a virágzás kezdete után azonban szeptemberig hetente kell tápoldatozni. Az elnyílt virágokat eltávolítva további virágzásra sarkalhatják. Ne ijedjenek meg, ha nyár közepén a virágzása abba marad. Egy rövid pihenő után, a forróság elmúltával újra erőre kap és dúsan virágzik.


A muskátli gyakorlatilag minden helyet szeret     Fotó: freepik.com


Figyelem! Az árnyékos helyet nem szeretik, napi 6-8 óra napfényt igényelnek, ugyanakkor az úgynevezett nagyvirágúak kimondottan a szűrt fényben és árnyékosabb, hűvösebb helyeket kedvelik. Éppen ezért a bokrok és cserjék mellett is szemet gyönyörködtetően növekednek.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek