EUR: 380,98 Ft
USD: 350,39 Ft
CHF: 382,48 Ft
GBP: 432,87 Ft
RON: 76,97 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Mélyponton Trump népszerűsége

Nagyvilág
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: whitehouse.com

A jelenlegi amerikai elnök pár nap múlva 40 százalék alatti népszerűségi mutatóval hagyja el a Fehér Házat, ráadásul újabb minisztere hagyta el a kormányát, miközben kedden megint az eltávolításáról szavaznak.

Döbbenetes, ugyanakkor az elmúlt időszak történései miatt nem meglepő elemzést tett közzé a FiveThirtyEight választási elemző portál. Az összesített adatok alapján ugyanis elnökségének utolsó hetére soha nem látott mélypontra süllyedt Donald Trump amerikai elnök népszerűsége. Amíg a Capitolium ostroma előtt megkérdezettek 42,6 százaléka egyetértett Trump politikájával, ez mára 38 százalékra süllyedt. A felnőtt lakosság körében végzett kutatások csak 36,5 százalékos támogatottságot mutattak. A regisztrált vagy valószínűleg szavazó amerikaiak körében 39,7 százalékos az elnök támogatottsága.

Az elmúlt napokban megfigyelhető trend alapján szinte biztosra vehető, hogy Trump 40 százalék alatti népszerűségi mutatóval hagyja el a Fehér Házat. A második világháború óta, a modern közvélemény-kutatások történetében még soha nem fordult elő ilyen szintű elutasítottság. A távozó elnökök közül Jimmy Carter volt az egyetlen, akinek a népszerűsége nem érte el az 50 százalékot mandátumának végén. Egészen Trump meglehetősen dicstelenre sikeredett búcsújáig.


Trump 40 százalék alatti népszerűségi mutatóval hagyja el a Fehér Házat, ami történelmi mélypont az amerikai történelemben     Fotó: CNN


Amihez most már egy újabb minisztere lemondása is hozzájárul. Ugyanis lemondott posztjáról Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter, aki a döntést a Capitolium ellen a múlt héten elkövetett támadással indokolta. Ugyanakkor egy nappal legyőzője, Joe Biden beiktatása előtt, január 19-én, kedden ismét szavaznak Trump elmozdításáról. A Washington Post úgy tudja, számos republikánus képviselő hajlandó lesz megszavazni a demokrata kezdeményezést, aminek immár egyetlen komoly célja van: Trump soha többet ne indulhasson az amerikai elnöki pozícióért.