EUR: 380,99 Ft
USD: 349,85 Ft
CHF: 381,85 Ft
GBP: 432,66 Ft
RON: 76,95 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Melyik éri meg inkább – a lakásvásárlás vagy a bérlés

Otthon
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Akik nem rendelkeznek elegendő tőkével az otthonteremtéshez, és a magas törlesztőrészletek miatt a hitelpiacról is kiszorulnak, a kiadó lakások szegmense nyújthat mentsvárat.

Az albérletben élők örök dilemmája, hogy nem érné-e meg jobban lakást vásárolni, és a bérleti díj helyett a banki hitel törlesztőjét fizetni minden hónapban. Az egyszerű válasz az, hogy mindenképpen jobban megéri, hiszen a hitelt törlesztve a lakás egyszer a miénk lesz, míg az albérlet esetében a tulajdonos zsebébe vándorol az összeg.

A Pénzcentrum cikke szerint a kérdésre nincsen fekete-fehér válasz, hiszen a legtöbbünknek a vásárlás a célja, azonban koránt sem biztos, hogy van erre lehetőség. Fontos szempont ugyanis, hogy pl. rendelkezésre áll-e a megfelelő önerő, amely a megvásárolandó ingatlan értékének minimum 10, de még gyakrabban 20 százaléka a bank döntésétől függően.

Mindezek mellett pedig ott vannak a hitelfelvételnek és a vásárlásnak az egyéb költségei, mint az ügyvédi díj, illeték, hitelfolyósítási díj. Ez mind-mind olyan költség, amit nem mutat a THM, viszont kénytelenek vagyunk kalkulálni vele. Azonban a bérlemények esetében csak a kaució összegével, illetve három havi lakbérrel kell rendelkeznünk.


A jelenlegi piacon a vevőké az előny, így kivárásra nem érdemes játszani     Fotó: Pixabay


A bérlemények árszintjét mindig az aktuális kereslet mértéke befolyásolja. A jelenlegi bérleti piacon - a dráguló hitellehetőségek következtében az eladó szegmensből kiszorult ügyfelek miatt - még mindig nagyon erős a kereslet, ami a hiteltörlesztők és -kamatok csökkenéséig várhatóan a bérleti piac további szárnyalását és erősödését vonja maga után.

A jelenlegi piacon a vevőké az előny, így kivárásra nem érdemes játszani, hiszen amint pozitív gazdasági változások kezdődnek hazánkban, úgy az ingatlanpiac is várhatóan megerősödik majd. Az érdeklődők most egyre szélesedő kínálatból választhatnak, komoly vásárlói szándék esetén pedig az eladók is nyitottak a nagyobb mértékű alkura.

Aki mindenképpen ragaszkodik a saját ingatlanhoz, és a hivatalos bevétele lehetővé teszi, hogy banki segítséggel finanszírozza a lakásvásárlást, annak érdemes most lépnie, hiszen kiugró árcsökkenésre egyik ingatlantípusnál sem éri meg várni. Ráadásul bizonyos élethelyzetekben nehéz albérletet találni, kockázatos, hogy mikor mondja fel a bérleti szerződést a bérbeadó, így nagyobb biztonságot ad a saját tulajdon.