393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Megszabadulna a nyakán maradt kunától? Mutatjuk, mit csináljon

10perc.hu
2023. 01. 03.
Megszabadulna a nyakán maradt kunától? Mutatjuk, mit csináljon

A jogszabályok szerint a volt horvát valutát 2023 végéig váltják át a horvátországi bankok és posták euróra.

A magyarok tömegénél lehetnek még megmaradt kunabankjegyek és -érmék, miközben Horvátországban januártól már euróval lehet fizetni. A kunát 2023 végéig váltják át a horvátországi bankok és posták euróra - derül ki a Bank360.hu összeállításából.

A gazdasági portál adatai szerint is Horvátország a magyarok legkedveltebb üdülési célpontja: az augusztusi csúcs idején az utasbiztosítást kötők 36 százaléka az Adriára ment nyaralni. A magyarok szépen fogyasztottak is, 2022-ben rekord összeget hagyhattak Horvátországban, kilenc hónap után ugyanis 63,5 milliárd forintnál jártak a költések.


Horvátország a magyarok legkedveltebb üdülési célpontja     Fotó: Pixabay


A beváltott készpénzt pedig aligha költötték el az utolsó lipáig (a kuna fillérje), haza is hoztak belőle, és nem váltották vissza, hanem meghagyták a következő nyaralásra. Ám január elsejétől ezzel már sehol sem tudnak fizetni. Ráadásul Magyarországon már nem váltják át a bankok a kunát euróra, így aztán akinek maradt régi horvát pénze, annak Horvátországba kell utaznia vele.

A váltási euró árfolyam már régóta ismert: egy eurót pontosan 7,5345 kunáért cserélnek be vasárnaptól. Az ország ATM-eit is nagyrészt átállították mostanra eurósra, már január 1-jén is az automaták 70 százaléka csak eurót adott ki.

A kétféle pénz január 15-ig forog párhuzamosan az országban, vagyis a boltokban addig lehet fizetni a megmaradt kunákkal. A vásárlók visszajáróként már eurót kapnak.


Egy eurót pontosan 7,5345 kunáért cserélnek be vasárnaptól     Fotó: Pixabay


Az ezt követően megmaradt kunákat az Európai Központi Bank tájékoztatása szerint 2023. december 31-ig csak a horvátországi postákon, kereskedelmi bankokban és a Pénzügyi Ügynökség (FINA) egységeiben lehet átváltani euróbankjegyre és -érmére. Tranzakciónként 100 kunabankjegy és 100 kunaérme feletti átváltáskor a kereskedelmi bankok plusz térítést kérhetnek.

Aki 2023-ban nem utazik Horvátországba, viszont maradt kunája, 2024-től már csak a Horvát Nemzeti Banknál válthatja be a megmaradt pénzét. A bankjegyeket időkorlát nélkül átváltja a jegybank, az érméket 2025 december 31-ig cseréli be. Mivel Magyarország nem tagja az eurózónának, ezzel a lehetőséggel a magyarok nem élhetnek a Magyar Nemzeti Banknál.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek