392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Mégsem függ Európa az orosz gázimporttól

10perc.hu
2022. 09. 24.
Mégsem függ Európa az orosz gázimporttól

A kieső orosz behozatal nagyobb részét sikerül pótolni, így idén télre még akkor is elég lehet a gáz, ha nem küld semmit Moszkva.

Megszűnhet az oroszok zsarolási potenciálja, idén télen akkor is elég lehet a gáz Európának, ha Vlagyimir Putyin semmit nem küld a kontinens országainak. Persze nem titok, hogy egyelőre ez a rendszer azonban még törékeny, a tavaszi fagyok sajnos okozhatnak nehézségeket, ám az jól látható, megszűnőben van az oroszok zsarolási potenciálja.

Mindenki megnyugodhat végre, Európa nem fog megfagyni, mint azt az orosz propaganda hívei terjesztik. Ugyanis a G7.hu által megkérdezett szakértők szerint a kontinens országainak a kieső orosz behozatal nagyobb részét sikerül pótolni, így idén télre még akkor is elég lehet a gáz, ha nem küldenek semmit az oroszok.

Ugyanakkor az is tény, hogy az elmúlt két hétben a heti 600 millió köbmétert sem érte el az Európába érkező orosz gáz mennyisége. Tavaly ilyenkor 2,7-2,8 milliárd köbméter érkezett hetente, ami már szintén a sokéves mélypont közelében volt. A tartalékok viszont jól állnak.


Jóval emelkedett a tengeren tankerekben érkező folyékony földgáz (LNG) mennyisége     Fotó: BBC


Az elmúlt évek adatai alapján az EU átlagos téli gázfogyasztása 250 milliárd köbméter, és ha márciusig ezúttal is 250 milliárddal számolunk, akkor nagyjából 150 milliárd köbméter behozatalra és saját kitermelésre lesz szükség, a többit lehet majd a tárolókból fedezni. Ez pedig heti körülbelül 6 milliárd köbméternyi importnak felel meg.

Hogy ez miként lesz meg Oroszország nélkül? Az elmúlt 13 hétben heti átlagban 7,1 milliárd köbméter gáz érkezett Európába, ez a 2020-as szintet 100 millióval haladja meg, a tavalyitól pedig 300 millióval marad el. Viszont jóval emelkedett a tengeren tankerekben érkező folyékony földgáz (LNG) mennyisége, és nagymértékben importál Európa Norvégiából és Észak-Afrikából is.

Noha tehát látszik az alagút vége, azért lehetnek gondok. Például ha a hideg tél miatt üres tárolókkal kezdenénk a tavaszt. Ez több okból sem lenne kedvező: egyrészt a nulláról kéne kezdenünk a tartalékolást, másrészt ha a tárolóban kevés a gáz, kinyerni is nehezebb onnan, ami tavaszi fagy esetén ellátási problémákat okozna.

Főkép forrása:
Twitter

Hirdetés

További cikkek