392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Megjött az ősz, az ország távfűtésért kiáltott!

10perc.hu
2022. 09. 23.
Megjött az ősz, az ország távfűtésért kiáltott!

Többek között Debrecenben, Miskolcon, Tatabányán és Szombathelyen már elindult a szolgáltatás, de más városok is kérik a hivatalos fűtési szezon kezdete előtt ugyanezt.

Ha valaki abban reménykedett, hogy a kegyes időjárás miatt majd el lehet tolni a fűtési szezon kezdetét, az nagyot tévedett. Az őszi hűvösebb idő beköszöntével sokan befűtöttek már, sőt több településen már a távfűtés is elindult.

A hőmérsékleti adatok alapján megkezdték a távfűtéses épületek felfűtését ma Miskolcon is. A megyei jogú városok közül Tatabányán szerdán, Szombathelyen csütörtökön indult el a szolgáltatás. Salgótarjánban külön kérésre már a lakossági fogyasztók túlnyomó többségénél bekapcsolták a távfűtést.

A Miskolci Hőszolgáltató Kft. a tartós lehűléssel indokolja a távfűtés rendszerének beindítását, várhatóan ma estére már melegek lesznek a városban a radiátorok. A borsodi megyeszékhelyen a fűtés valamennyi érintett társasházban automatikusan indul el, ha ezt a külső hőmérséklet indokolttá teszi, a későbbi szabályozás is automatikus.

Salgótarjánban a lakossági fogyasztók túlnyomó többségénél, kérésükre már bekapcsolták a távfűtést. Az elmúlt hétvégén, 16-ától még csak négy épületben fűtöttek, de hétfőtől csaknem valamennyi épület igényelte a szolgáltatást. A hőközpont biztosítja az időjárásfüggő szabályozást, és nem fog fűteni, ha nő a kinti hőmérséklet.


Több nagyvárosban és településen már a távfűtés is elindult    Fotó: freepik.com


Nyíregyházán eddig 6500 lakás és 45 közületi fogyasztó kérte a távfűtés bekapcsolását. Tatabányán is elindult a távfűtés szerdán, a fűtés szabályozása követi a külső hőmérséklet változását, így jó idő esetén a szolgáltatás leáll, majd este újraindul. Itt a 22 ezer távfűtéses háztartás 15 százalékában tudják a lakók a hőmérsékletet szabályozni.

Egerben a lakóközösségek fele kérte eddig a távhőszolgáltatás bekapcsolását, míg Debrecenben mintegy tízezer lakásban a lakók kérésére már fűtenek. A civis városban gáz alapú erőműre épül a távhőszolgáltatás, így a költségek csökkentése érdekében ha jobb az idő, a lakóközösségek kérésére azonnal leállítják a már korábban beindított fűtést.

Kecskeméten a szolgáltató idén is lépcsőzetesen indítja el a távfűtést, az éjszakai lehűlések és a lakóközösségek kérései alapján a lakossági fogyasztóknál a hét közepén elindult a fűtés. Baján a távhőszolgáltatás kialakítása lehetővé teszi, hogy az intézmények, társasházak maguk döntsenek arról, mikor igényelnek fűtést, így akár nyáron is igénybe vehető a szolgáltatás.


Ha jobb az idő, a lakóközösségek kérésére azonnal leállítják a fűtést    Fotó: freepik.com


Székesfehérváron eddig egyetlen távfűtéses intézmény sem igényelte a szolgáltatás bekapcsolását. Veszprémben kérésre csaknem ötven épületben fűtenek már, ezek között bölcsőde és óvoda is van. Dunaújvárosban szerdán a bölcsődékben és óvodákban már volt fűtés, mert az intézményvezetők és a szülők is kérték ezt a városvezetéstől.

Szombathelyen a hőmérséklet alapján csütörtökön megkezdték a távfűtéses lakások fokozatos felfűtését. Szabályaik szerint az intézményeknek jelezniük kell, ha kérik a távfűtést, a lakosságnak viszont akkor kell a szolgáltatóhoz fordulnia, ha egyelőre nem kérik.

Kaposváron a távhőszolgáltatás elindítását eddig egy-két lakóingatlan, valamint bölcsődék és óvodák esetében kérték. Pécsen a lakóközösségek, társasházak 97 százalékával olyan szerződés van érvényben, amely a távhőszolgáltatóra bízza a hőközpontok beindítását. A szolgáltató szerint az időjárás még nem indokolta a szolgáltatás elindítását, s eddig elenyésző azoknak az épületeknek a száma, amelyek tulajdonosai kérték a fűtést.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek