EUR: 408,78 Ft
USD: 388,17 Ft
CHF: 415,11 Ft
GBP: 476,48 Ft
HRK: 54,13 Ft
RON: 82,89 Ft
RSD: 3,48 Ft

Mai névnap:

Megjött az ősz, az ország távfűtésért kiáltott!

10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: freepik.com

Többek között Debrecenben, Miskolcon, Tatabányán és Szombathelyen már elindult a szolgáltatás, de más városok is kérik a hivatalos fűtési szezon kezdete előtt ugyanezt.

Ha valaki abban reménykedett, hogy a kegyes időjárás miatt majd el lehet tolni a fűtési szezon kezdetét, az nagyot tévedett. Az őszi hűvösebb idő beköszöntével sokan befűtöttek már, sőt több településen már a távfűtés is elindult.

A hőmérsékleti adatok alapján megkezdték a távfűtéses épületek felfűtését ma Miskolcon is. A megyei jogú városok közül Tatabányán szerdán, Szombathelyen csütörtökön indult el a szolgáltatás. Salgótarjánban külön kérésre már a lakossági fogyasztók túlnyomó többségénél bekapcsolták a távfűtést.

A Miskolci Hőszolgáltató Kft. a tartós lehűléssel indokolja a távfűtés rendszerének beindítását, várhatóan ma estére már melegek lesznek a városban a radiátorok. A borsodi megyeszékhelyen a fűtés valamennyi érintett társasházban automatikusan indul el, ha ezt a külső hőmérséklet indokolttá teszi, a későbbi szabályozás is automatikus.

Salgótarjánban a lakossági fogyasztók túlnyomó többségénél, kérésükre már bekapcsolták a távfűtést. Az elmúlt hétvégén, 16-ától még csak négy épületben fűtöttek, de hétfőtől csaknem valamennyi épület igényelte a szolgáltatást. A hőközpont biztosítja az időjárásfüggő szabályozást, és nem fog fűteni, ha nő a kinti hőmérséklet.


Több nagyvárosban és településen már a távfűtés is elindult    Fotó: freepik.com


Nyíregyházán eddig 6500 lakás és 45 közületi fogyasztó kérte a távfűtés bekapcsolását. Tatabányán is elindult a távfűtés szerdán, a fűtés szabályozása követi a külső hőmérséklet változását, így jó idő esetén a szolgáltatás leáll, majd este újraindul. Itt a 22 ezer távfűtéses háztartás 15 százalékában tudják a lakók a hőmérsékletet szabályozni.

Egerben a lakóközösségek fele kérte eddig a távhőszolgáltatás bekapcsolását, míg Debrecenben mintegy tízezer lakásban a lakók kérésére már fűtenek. A civis városban gáz alapú erőműre épül a távhőszolgáltatás, így a költségek csökkentése érdekében ha jobb az idő, a lakóközösségek kérésére azonnal leállítják a már korábban beindított fűtést.

Kecskeméten a szolgáltató idén is lépcsőzetesen indítja el a távfűtést, az éjszakai lehűlések és a lakóközösségek kérései alapján a lakossági fogyasztóknál a hét közepén elindult a fűtés. Baján a távhőszolgáltatás kialakítása lehetővé teszi, hogy az intézmények, társasházak maguk döntsenek arról, mikor igényelnek fűtést, így akár nyáron is igénybe vehető a szolgáltatás.


Ha jobb az idő, a lakóközösségek kérésére azonnal leállítják a fűtést    Fotó: freepik.com


Székesfehérváron eddig egyetlen távfűtéses intézmény sem igényelte a szolgáltatás bekapcsolását. Veszprémben kérésre csaknem ötven épületben fűtenek már, ezek között bölcsőde és óvoda is van. Dunaújvárosban szerdán a bölcsődékben és óvodákban már volt fűtés, mert az intézményvezetők és a szülők is kérték ezt a városvezetéstől.

Szombathelyen a hőmérséklet alapján csütörtökön megkezdték a távfűtéses lakások fokozatos felfűtését. Szabályaik szerint az intézményeknek jelezniük kell, ha kérik a távfűtést, a lakosságnak viszont akkor kell a szolgáltatóhoz fordulnia, ha egyelőre nem kérik.

Kaposváron a távhőszolgáltatás elindítását eddig egy-két lakóingatlan, valamint bölcsődék és óvodák esetében kérték. Pécsen a lakóközösségek, társasházak 97 százalékával olyan szerződés van érvényben, amely a távhőszolgáltatóra bízza a hőközpontok beindítását. A szolgáltató szerint az időjárás még nem indokolta a szolgáltatás elindítását, s eddig elenyésző azoknak az épületeknek a száma, amelyek tulajdonosai kérték a fűtést.
Hirdetés
Hirdetés