EUR: 385,80 Ft
USD: 358,32 Ft
CHF: 391,09 Ft
GBP: 439,44 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Mégis jogellenes lett a január 31-i pedagógussztrájk

Belföldi hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A Fővárosi Ítélőtábla a mai napon kihirdette másodfokú ítéletét, és immár jogerőssé vált, hogy a tanárok kétórás figyelmeztető munkabeszüntetése jogellenes volt.

Hiába volt a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete, miszerint a pedagógusok által kezdeményezett 2022. január 31. napjának 8:00 óra és 10:00 óra közötti időszakában meghirdetett 2 órás figyelmeztető sztrájk megtartása jogszerű, mára kiderült, hogy nem az. Ugyanis a Fővárosi Ítélőtábla a mai, másodfokú tárgyaláson mindezt megváltoztatta, és a tanárok sztrájkját jogellenesnek mondta ki. A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Kúriához fordul a Fővárosi Ítélőtábla döntése miatt.

A jogerős ítélet indoklásban az áll, hogy a sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény (Sztrájktörvény) 4.§ (2) bekezdése szerint az olyan munkáltatónál, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez, csak úgy gyakorolható a sztrájk, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja.

Ha pedig nincs megállapodás a felek között, akkor a sztrájk akkor tartható meg, ha bármelyikük kérelmére a munkaügyi perben eljáró bíróság jogerős határozata megállapította a még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit.

Miután sem megállapodás, sem pedig jogerős ítélet nem született az elégséges szolgáltatásról, így az érvényben lévő jogszabályok alapján a munkabeszüntetés jogellenes volt. A Fővárosi Ítélőtábla szerint ráadásul a sztrájkot szervezők tudomással bírtak arról, hogy a sztrájk megtartásának jogszerű feltételei nem születtek meg a munkabeszüntetés időpontjáig.

Miután a pedagógus-szakszervezetek 2022. március 16-tól határozatlan időtartamú sztrájkot hirdettek, már holnap tárgyalóasztalhoz ülnek a kormánnyal, hogy megállapodjanak az elégséges szolgáltatásokról. És ha nem születik megegyezés, akkor a szakszervezetek még időben a bírósághoz tudnak fordulni.