393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Megéri most kilépni a hitelmoratóriumból?

10perc.hu
2021. 04. 25.
Megéri most kilépni a hitelmoratóriumból?

Minél magasabb a hitel kamata és minél tovább van valaki moratóriumban, annál nagyobb lesz a plusz kiadás.

Lassan lejár a hitelmoratórium meghosszabbított határideje, és 2021. július 1-től ismét mindenkinek fizetnie kell a törlesztőrészleteket. Ám ami ennél is fontosabb, hogy aki élt a moratórium lehetőségével, annak bizony megnő a hitelének futamideje, valamint többet kell majd havonta fizetnie, mint annak idején. Ugyanis minél magasabb a hitel kamata és minél tovább van valaki moratóriumban, annál nagyobb lesz a plusz kiadás is. A bankmonitor.hu segítségével megnéztük, vajon miként jár az, aki most visszalépne a törlesztő részletek fizetői közé, és nem várná meg a moratórium végét.

Sok olyan ember választotta a fizetési moratóriumot kényszerből, akinek a koronavírus járvány gazdasági hatásai miatt jelentősen lecsökkent, esetleg teljesen megszűnt a jövedelme. Ugyanakkor nem kevesen voltak azok, akik úgy éltek ezzel a lehetőséggel, hogy anyagilag nem szorultak rá, képesek lettek volna fizetni hitelük törlesztőit, ám inkább tartalék képzésére használták fel a moratórium időszakát.



Akik 2020 végén kiléptek a moratóriumból, azok most azzal szembesülnek, hogy bár a havi törlesztőjük valóban nem nőtt, a hitelük futamideje meghosszabbodott, valamint emelkedett az úgynevezett teljes visszafizetendő összeg. Ez utóbbi azt jelenti, hogy végül többet fizetnek vissza a banknak annál, mint amennyit az eredeti hitelszerződés szerint kellett volna. De legalább a havi részletük összege nem változott.

Ráadásul az, aki a moratórium bevezetése előtt nem sokkal vette fel a hitelét, annak nagyobb összegű kamat gyűlik össze a moratórium hónapjai alatt, mint egy már lejárat előtt állónál, ugyanis a hitelek törlesztése alatt az első időben a kamat összege a nagyobb, mint a tőke összege. Tehát minél tovább van egy hitel moratóriumban, annál tovább halmozódnak a kamatok.



Amennyiben tudjuk törleszteni a hitelünket, akkor még most sem késő kilépni a moratóriumból. Például egy 10 millió Ft-os lakáshitelnél – 4,5 százalékos kamat és 15 hónapos hátralévő futamidő esetén – ez azt jelentené, hogy míg a 15 hónap moratórium hatására 800 ezer forint felett nőne a visszafizetendő összeg, ha április végétől ismét törlesztünk, ez 160 ezer Ft-tal lecsökkenthető.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek