Mai névnap:

Még nyögi a Covid hatását az albérletpiac

10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: freepik.com

Míg 2020 legelején egy átlagos, kétszobás lakás bérleti díja Budapesten havonta 160 ezer forintra is rúgott, mára ezek 100-110 ezer forint környékére visszaestek és minimális emelkedéssel még mindig 120 ezer forintért elérhetők.

Több hatása is volt a koronavírus-járványnak a kiadó lakások piacán. Egyrészt még nem tértek vissza az albérletárak a járvány előtti szintre, másrészt a turisták száma csak fokozatosan nő és az Airbnb-re alapozó lakástulajdonosok egy része sem tért még vissza a rövidtávú ingatlankiadásra, az albérletárak sem szöktek az egekbe és jóval elmaradunk a 2019-es csúcstól.

Az albérletpiacra hosszú évekig egyfajta szezonalitás volt jellemző, a késő nyári időszakban a nagyvárosokba be- és visszaköltöző egyetemisták felfelé húzták az árakat, mivel egyszerre tízezrek támadták le a bérelhető ingatlanokat. Idén a járvány kiszámíthatatlansága miatt nem minden hallgató vágott bele a hosszú távú lakásbérlésbe és inkább alternatív megoldásokhoz nyúltak.


A fiatalok ma jelentősen olcsóbban tudnak albérlethez jutni, mint a járvány előtt      Fotó: freepik.com


Ráadásul a vendégéjszakák száma sem igazán magas, vagyis az Airbnb sem éli újra a fénykorát. Ennek következménye, hogy több a hosszútávra kiadó ingatlan, ami szinten tartja a jelenlegi, a korábbiakhoz képest igencsak alacsony árakat.

Két éve még a fizetésekhez mérten kiemelkedően magasak voltak Magyarországon az albérletárak. Míg egy átlagos, kétszobás lakás bérleti díja Budapesten havonta 160 ezer forintra is rúgott 2020 legelején, mára ezek 100-110 ezer forint környékére visszaestek és minimális emelkedéssel még mindig 120 ezer forintért elérhetők.




Hirdetés
Hirdetés