EUR: 369,42 Ft
USD: 345,38 Ft
CHF: 379,21 Ft
GBP: 428,55 Ft
RON: 74,38 Ft
RSD: 3,15 Ft

Mai névnap:

Még mindig kevesebbet keresnek a nők

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A teljes munkaidőben foglalkoztatott nők átlagos bruttó bére 370 ezer forint volt, ami 16 százalékkal marad el a férfiakétól.

A Trenkwalder munkaerőpiaci szolgáltató elemzéséből kiderült, hogy tavaly 2 millió 103 ezer aktív korú nő állt alkalmazásban, ami csaknem 13 százalékkal haladta meg a tíz évvel korábbi létszámot. Ezzel az aktív korú nők foglalkoztatási rátája 54-ről 67 százalékra emelkedett. a férfiak foglalkoztatási rátája az elmúlt évtizedben 60-ról 77 százalékra nőtt, tehát a két nem foglalkoztatási arányszáma közötti rés az elmúlt tíz évben 6-ról 10 százalékpontra emelkedett.

Ugyanakkor a teljes munkaidőben foglalkoztatott nők átlagos bruttó bére 370 ezer forint volt, ami 16 százalékkal marad el a férfiakétól. Ez utóbbi adat megegyezik az Európai Unió átlagával. Ugyanis a nők felülreprezentáltak az alacsonyabban fizetett munkakörökben, mint a gondozás, értékesítés, oktatás, ráadásul bizonyos területeken továbbra is érvényesül a diszkrimináció, kimutathatóan alacsonyabb bért fizetnek a nőknek, mint az azonos kategóriában dolgozó férfi kollégáiknak.


Tavaly 2 millió 103 ezer aktív korú nő állt alkalmazásban, ami csaknem 13 százalékkal haladta meg a tíz évvel korábbi létszámot     Fotó: freepik.com


Az álláskeresők között a nők szintén kisebb számban vannak jelen, megközelítőleg 45 százalékos az arányuk. Országos szinten általános a nemek ilyen eltolódása a férfiak javára, kivételt a főváros, Pest megye és egyes nagyvárosok jelentenek, ahol a nemek megoszlása nagyjából kiegyenlített. A gyors elhelyezkedés esélyét tekintve nincs jelentős eltérés a két nem között, négy héten belül a nők 49, míg a férfiak 54 százaléka tud elhelyezkedni valamilyen munkakörben, viszont az egy héten belüli elhelyezkedésben a nők vezetnek 18 százalékos aránnyal a férfiak 14 százalékával szemben.