393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Még két hétig elérhető állami támogatás!

10perc.hu
2020. 12. 17.
Még két hétig elérhető állami támogatás!

Ha valaki részesülni szeretne az idei, éves szinten 280 ezer forintos állami támogatásokból, az még elindíthatja a nyugdíjcélú megtakarítását.

Sokan nem tudják, miként csökkenthetnék teljesen legálisan az adójukat, illetve mit kell ahhoz tenniük, hogy hozzáférjenek a különböző megtakarítások után járó állami támogatásokhoz. A bankmonitor.hu szakértői most utána jártak annak, hogy pontosan mit kell tenni a 280 000 forintos támogatás kihasználásáért.

Nos, az első és talán a legfontosabb, hogy a fent említett 280 000 forintos állami támogatásra azok jogosultak, akik még idén elindítanak egy nyugdíjcélú megtakarítást. A támogatás minden évben megigényelhető, de ennek vannak bizonyos feltételei. A támogatás minden évben igényelhető: a megtakarítók a saját éves befizetéseik 20%-ára jogosultak, amit személyi jövedelemadó-visszatérítés formájában kapnak meg.



A megtakarítók évente egyszer, az adóbevallás alkalmával igényelhetik a támogatást, a bank, biztosító vagy nyugdíjpénztár által kiállított igazolás alapján. Ahhoz, hogy valaki 2021-ben jogosult legyen az SZJA-visszatérítésre, már 2020-ban rendelkeznie kell nyugdíjcélú megtakarítással. Azaz, igencsak igyekeznie kell annak, aki már most élni akar a lehetőséggel, hiszen mindössze két hét áll a rendelkezésére egy megtakarítás elindítására.

A különböző nyugdíjmegtakarítási szerződések után más-más összegű támogatás jár. Az önkéntes nyugdíjpénztári (ÖNYP) tagok évi 150 000 forintot, a nyugdíjbiztosítással rendelkezők évi 130 000 forintot, a nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ) tulajdonosai pedig évi 100 000 forintot kaphatnak, de a támogatás összesített maximuma évi 280 000 forint.



A támogatás a nyugdíjmegtakarítási számlára érkezik, és ott is kell maradnia. Aki idő előtt (tehát a nyugdíjkorhatár betöltése előtt) próbálna hozzáférni, neki a korábban kapott támogatás 120%-át kell visszafizetnie a NAV felé, illetve adózási kötelezettsége merülhet fel. Ennek oka, hogy az állam a nyugdíjcél elérésére adta a pénzt, és ha valaki nem arra használná fel, attól azonnal visszaköveteli.

Figyelem! A katás vállalkozók ki vannak zárva ebből a lehetőségből, hiszen ők csak a havi 50 000 forintos tételes adót fizetik, azaz nem fizetnek havonta külön személyi jövedelemadót.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek