EUR: 385,80 Ft
USD: 358,32 Ft
CHF: 391,09 Ft
GBP: 439,44 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Már a túlélésükért küzdenek a koalák!

Nagyvilág
10perc.hu/FG
1 éve
Kiemelt kép: France24

Veszélyeztetett fajjá nyilvánították a keleti partvidékén élő bájos kis erszényeseket Ausztráliában, mivel az ismétlődő bozóttüzek, a rendszeres erdőirtások, az aszály és az erszényeseket tizedelő betegségek miatt akár a faj megmaradása is veszélybe került.

A koala, mely Ausztrália egyedi vadvilágának globálisan elismert szimbóluma, már az elmúlt évtizedben is sebezhető fajként volt besorolva a keleti partvidéken – ám mindez kevésnek bizonyult az egyedszám drasztikus csökkenésének feltartóztatására.

Egy független kormányzati tanácsadó testület, a The Threatened Species Scientific Committee becslése szerint a 2001-es mintegy 185 ezer példányról 2021-re mindössze 92 ezer körülire zuhant a koalák keleti parti populációja. A tudósok attól tartanak, 2050-re teljesen eltűnhetnek ezek a bájos erszényesek a partvidékről, ha nem lépnek fel azonnal teljes szigorral érdekükben.


A koala Ausztrália egyedi vadvilágának globálisan elismert szimbóluma    Fotó: freepik.com


A koalákat az erdőirtások mellett a bozóttüzek, az aszályok, autós gázolások és kutyatámadások is tizedelik Ausztrália keleti partvidékén. Ezek közül az elmúlt évek hatalmas kiterjedésű bozóttüzei jelentették a legnagyobb csapást a koala populációra, melynek fennmaradása napjainkban már pengeélen táncol a kontinensnyi kiterjedésű szigetországban – írja a France 24.

A természetvédők szerint a faj a kihalás felé sodródik. A veszélyt az ausztrál kormány is érzékeli, ezért veszélyeztetett fajjá nyilvánította a koalákat, hogy magasabb szintű védelmet biztosíthasson számukra Új-Dél-Walesben, a Canberra környéki területeken (Australian Capiatal Territory) és Queenslandben – jelentette be Susan Ley környezetvédelmi miniszter.


A koalákat az erdőirtások mellett a bozóttüzek, az aszályok, autós gázolások és kutyatámadások is tizedelik Ausztrália keleti partvidékén    Fotó: freepik.com


Precedens nélküli lépéseket foganatosítunk a koalák védelme érdekében – jelentette be a miniszter asszony. A kormány 50 millió ausztrál dollárt – mai árfolyamon mintegy 11 milliárd forintot – biztosít a koalák élőhelyeinek megőrzésére, begyógyítására.

A környezetvédők – bár üdvözölték a bejelentést – arra hívták fel a figyelmet, hogy a most hozott intézkedések csak abban az esetben érhetik el céljukat, ha erősebb törvényeket rendelnek melléjük, arra ösztönözve a földtulajdonosokat, hogy ne háborgassák a koalák erdei élőhelyeit.