392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Már a lakásbiztosítások sem menekülhetnek az állami beavatkozástól

10perc.hu
2023. 02. 01.
Már a lakásbiztosítások sem menekülhetnek az állami beavatkozástól

Megkezdődött egy olyan szabálymódosítási csomag kidolgozása, amely élénkíti a versenyt a lakásbiztosítások piacán.

2022 végére már egyértelműen kiderülhetett mindenki számára, hogy a kormány kezelésbe vette a bankok után a biztosítási szektort is. Az egyes biztosítástípusok szabályozása is változni fog, ennek első felvonásaként most megjelentek a lakásbiztosítási verseny fokozására vonatkozó elképzelések, szám szerint négy – írta a Portfolió.

A pénzügyi szabályozás terén is fokozni kell a versenyképességet, ennek érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium vezetésével megkezdődött egy olyan szabálymódosítási csomag kidolgozása, amely élénkíti a versenyt a lakásbiztosítások piacán.


Az egyes lakásbiztosítási típusok szabályozása is változni fognak     Fotó: Freepik


Az előkészítés részeként megbeszélést folytattak a Magyar Biztosítók Szövetségének és a Bankszövetség szakértőinek bevonásával, valamint több alkalommal egyeztettek a Magyar Nemzeti Bank képviselőivel. A kidolgozás alatt álló szabályozás-tervezet elsősorban 4 irányt jelöl meg a fogyasztók védelme és a verseny fokozása érdekében:

  1. Tájékoztatni kell az ügyfelet az elérhető lakásbiztosítások tekintetében az összes lehetőségről.
  2. A hitelszerződés megkötésénél új elemként jelenhetne meg, hogy a Teljes Hiteldíjmutató (THM) maximumának meghatározásakor a biztosítás díja beszámításra kerülne.
  3. Az ügyfelek az éves fordulónapon túl minden év adott hónapjában a biztosítók által kidolgozott új ajánlatok szerint költségmentesen átszerződhessenek egy, a számukra kedvezőbb feltételeket kínáló biztosítási konstrukcióra.
  4. A lakásbiztosítások esetében jutalékplafon kerüljön bevezetésre, amely a fogyasztók részére biztosít egy kedvező ár-érték arányt képviselő biztosítási terméket.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a szabálymódosítási csomagtól végső soron azt várja, hogy az ügyfelek érdekei mentén jelentősen nőhet a piaci verseny, így olcsóbb és jobb termékek válnak elérhetővé számukra.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek