392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Már a bajtársaik is elfogadják a fronton keményen harcoló, LMBTQ katonákból álló Unikornis kommandót

10perc.hu
2023. 05. 01.
Már a bajtársaik is elfogadják a fronton keményen harcoló, LMBTQ katonákból álló Unikornis kommandót

Egyre többen vallják, hogy éppen Putyinnak köszönhetik az ukrán melegek, hogy többé nem páriák saját hazájukban, hanem a hont védő bátor emberek.

Ki gondolta volna, hogy végül Vlagyimir Putyinnak tulajdonított homofóbia miatt Ukrajnában az elfogadás irányában mozdul el minden az LMBTQ emberek ügyében. Sőt, immár nyíltan vállalják másságukat a meleg ukrán katonák, a fronton unikornisos felvarróval tették magukat láthatóvá. Pedig a háború kirobbanása előtt a világért sem fedték volna fel bajtársaik előtt szexuális irányultságukat – számolt be az RTL Híradó.

Olyan országban váltak nemcsak elfogadott emberekké, hanem a hazájukat védő hősökké, ahol nemrég a Pride felvonulást sem lehetett biztonságosan megtartani. Amikor Viktor Pilipenko a 2014-es orosz támadást követően az ukrán hadsereg terrorellenes egységénél szolgált a Donbász területen, még nem merte felvállalni, hogy meleg, és eltitkolta ezt a tényt bajtársai elől.

„Folyamatos bújócskázás volt. Még nőkkel is lefeküdtem, hogy senki se higgye azt, hogy meleg vagyok” – árulta el Viktor Pilipenko a dw.com portálnak. 2018-ban végül ő lett az első ukrán katona, aki nyíltan felvállalta, hogy meleg. Az azóta melegjogi aktivistaként dolgozó Pilipenko elmondta, a bejelentés után sokan kezdték el szidni a közösségi oldalán, de bajtársai többsége kiállt mellette, főleg azok, akikkel közösen harcolt.


Szerhij Afanaszjev, a különleges erők 23 éves kommandósa azt mondta, megkönnyebbült, hogy többé nem kell kettős életet élnie     Fotó: dw.com


Az Ukrajna ellen indított orosz háború kitörése óta már legalább száz LMBTQ ukrán katona vállalta fel nyíltan szexuális irányultságát. Az ukrán közvélemény is sokkal elfogadóbb lett a melegekkel, akik a róluk elterjedt sztereotípiát meghazudtolva ugyanolyan eltökéltséggel harcolnak az oroszok ellen, mint heteroszexuális bajtársaik.

Szerhij Afanaszjev, a különleges erők 23 éves katonája szintén nemrég jelentette be a közösségi oldalán, hogy meleg. A kommandós azt mondta, megkönnyebbült, hogy többé nem kell kettős életet élnie. A frontvonalbeli bajtársai és a parancsnoka elfogadták szexuális beállítottságát. "Jó parancsnokom van. Azt mondta, ez az én életem, és nincs joga beleszólni. Jól szolgálok, keményen harcolok és ez elég neki" – közölte Szerhij Afanaszjev.

Egy, az nbcnews.com által közölt 2023-as januári felmérés adatai szerint az ukránoknak már 58 százaléka gondolja úgy, hogy a melegek élvezzenek a többségi társadalom tagjaival azonos jogokat. Egy tavalyi közvéleménykutatás eredménye szerint pedig az ukránoknak már csak 38,2 százaléka van negatív véleménnyel a melegekről.


Ivan Honzik szanitéc a bahmuti pokolban bizonyította, bajtársai minden helyzetben számíthatnak rá     Fotó: Instagram


Bár az ukrán fegyveres erőknél nem tiltották, hogy melegek is szolgáljanak, az LMTBQ katonák a hadseregben és a társadalomban elterjedt előítéletek miatt nem merték felvállalni magukat. Végül egy unikornisos felvarróval kezdtek el küzdeni a meleg katonák. Azért választották éppen az unikornist, mert az egy nemlétező, kitalált teremtmény.

A sajtónak nyilatkozó meleg katonák elmondása szerint bajtársaik nagyrészt elfogadók voltak velük szemben, bár hozzátették, hogy sok függ attól, milyen a parancsnokuk. A legtöbben arról számoltak be, csak az számít, hogyan harcolnak. Ivan Honzik szanitéc, aki egy Instagram-posztjával vált ismertté, amin az egyik képen rúdtáncolás közben látható, magassarkú cipőben és harisnyában, a másikon pedig az egyenruhájában.

 Az NBC Newsnak elmondta, „a bajtársaimat lenyűgözte, hogy mit csináltam Bahmutban, a kemény munka, amit elvégeztem. Utána már egész egyszerűen nem érdekelte őket, hogy kivel fekszem le.” Egy másik meleg katona a Zoborona című lapnak kijelentette, „nem számít, ki vagy, mert most a fő feladatod megölni az ellenséget, és megakadályozni, hogy előre nyomuljon.”

Főkép forrása:
dw.com

További cikkek