EUR: 380,98 Ft
USD: 350,39 Ft
CHF: 382,48 Ft
GBP: 432,87 Ft
RON: 76,97 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Már azt is Matolcsy György mondja meg, hogy hol vehetünk fel készpénzt egy automatából

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

Az MNB elnökének rendelete szerint a bankoknak a vármegyeszékhelyeken kívüli városok 80 százalékában kell ATM-et üzemeltetniük.

Eddig több mint 2,4 millió bankkártyát adtak ki a legnagyobb hitelintézetek, amelyek segítségével országszerte 1686 ATM-ben lehet készpénzt felvenni. Most érdemes a bankoknak átböngészniük a legfrissebb Magyar Közlönyt, mert abban szerepel Matolcsy György rendelete, ami február 1-jétől lesz hatályos.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének friss rendelete meghatározza, hogy egy banknak – attól függően, hogy hány betéti és hitelkártyát bocsátott ki – hány ATM-et kell működtetnie egy fővárosi kerületben, egy vármegyeszékhelyen és a további településeken, ezeken belül a városokban – írta a Privátbankár.


Országszerte 1686 ATM-ben lehet készpénzt felvenni      Fotó: Pixabay


A rendelet szerint a bankoknak a vármegyeszékhelyeken kívüli városok 80 százalékában kell automatát üzemeltetniük. Ez a kötelezettség csak a lakossági számlát nem vezető vagy a bankkártyapiacon 1 százaléknál kisebb részesedésű bankokra nem vonatkozik.

A februártól hatályos rendelet szerint a bankok kötelesek záros határidőn belül új ATM-ket telepíteni, ha nem érik el az új jogszabályban előírt darabszámot. Ezt akkor is meg kell tenniük, ha valahol megszüntetik a pénztárat.