395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Tech

A maorik fedezték fel az Antarktiszt?

10perc.hu
2021. 06. 16.

A tudósok szerint a maorik és polinézek vélhetően már a VII. században nagy utakat tettek meg messze délre, ezeket az utakat több, szóban fennmaradt történelmi emlék is felidézi.

Érdekes tanulmány látott napvilágot nemrég, ugyanis az Otagói Egyetem irodalmi és szóbeli történelmi forrásokon alapuló vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy az új-zélandi maorik lehettek az Antarktisz első felfedezői, ők voltak azok, akik elsőként ismerték meg az Antarktiszt környező vizeket és valószínűleg a kontinenst is.

A The Guardian megírta, hogy a tudósok szerint a maorik és polinézek vélhetően már a 7. században nagy utakat tettek meg messze délre, ezeket az utakat több, szóban fennmaradt történelmi emlék is felidézi. A Ngati Rarua és a Te Ati Awa maori törzsek szóbeli emlékei szerint az első ember, aki elutazott az Antarktiszhoz, Hui Te Rangiora polinéz felfedező volt a 7. század elején, aki az óceánt Te tai-uka-a-pia néven, vagyis fagyott óceánként említi.

A szakértők kutatásaiban többször előkerül Te Atu maori tengerész neve is, mint az első maori és az első új-zélandi, aki meglátta az Antarktisz partjait 1840-ben. A Vincennes nevű hajón utazva feltérképezte a sarkvidék partvonalát az Egyesült Államok expedíciója keretében, melyet Charles Wilkes hadnagy vezetett.

Főkép forrása:
The Guardian

További cikkek