EUR: 371,06 Ft
USD: 344,40 Ft
CHF: 380,80 Ft
GBP: 431,74 Ft
RON: 74,74 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Májusban is jár a munkáltatói adómentesség

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Annak ellenére érvényben maradt ez az intézkedés, hogy jelenleg már védettségi igazolvánnyal szinte minden szolgáltatás elérhető.

Noha folyamatosan zajlik lépésről lépésre a nyitás Magyarországon, a turizmus, a vendéglátás és a szabadidő ágazatban a szálláshely-szolgáltatók, az utazásszervezők, és a magántulajdonú buszos vállalkozók számára továbbra is megmaradt az ágazati bértámogatás rendszere, illetve a munkáltatói adómentesség. Hogy pontosan kiket érint a rendelkezés, az megtalálható a 485/2020-as kormányrendeletben, ahol felsorolták a 25 ágazatban tevékenykedő munkáltatókat.

A turizmusban, szabadidő ágazatban tevékenykedő vállalkozásoknak nem kell megfizetniük 2020 novembere és 2021 májusa között a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, valamint a személyi jellegű kifizetések után a kivát. Ráadásul az ágazati adókedvezmény nem veszhet el, több éven keresztül visszamenőleg is igénybe vehető. Ha ugyanis a vállalkozó elfelejtette érvényesíteni a mentességet, de az igénybevétel feltételei fennálltak, akkor önellenőrzéssel elévülési időn belül bármikor módosíthatja bevallását.

A vállalkozások a kedvezményt minimális adminisztrációval a lehető legegyszerűbben veheti igénybe, hiszen csak be kell jelölnie a havi adó- és járulékbevallásában az erre a célra kialakított mezőket. A májusi időszakra vonatkozó bevallást majd június 12-ig kell elküldeni az adóhivatalnak.