392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Luxus lehet 2023-ban a lakáshitel?

10perc.hu
2022. 12. 06.
Luxus lehet 2023-ban a lakáshitel?

Ha az MNB által prognosztizált THM eléri a 12 százalékot, akkor egy 20 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitelre havi 31 ezer forinttal kell majd többet törleszteni, ami teljes visszafizetésben mintegy 7,5 millió forint plusz költséget jelent.

November végén jelent meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Jelentése, amiben a Jegybank szakemberei azzal számolnak, hogy 2022. végére a lakáshitelek átlagos THM-értéke (teljes hiteldíj-mutató) 12 százalék fölé emelkedhet. A Bankmonitor számításai szerint ez jelentős drágulást jelenthet a jelenlegi hitelköltségekhez viszonyítva.

A december elején vizsgált 7 hazai nagybank lakáshiteleinek átlagos teljes költsége 10,16 százalék volt. Amennyiben beválik a Jegybank prognózisa, akkor egy 20 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitelre havi 31 ezer forinttal kell majd többet törleszteni – 189 ezer forintól 220 ezer forint fölé nőne –, ami teljes visszafizetésben mintegy 7,5 millió forint plusz költséget jelent.


Az MNB által prognosztizált THM jövő év elején eléri a 12 százalékot a lakáshitelek esetében     Fotó: Pixabay



Bonyolítja a helyzetet, hogy ugyanaz a bank sem azonos feltételekkel hitelez mindenkit. A hitel költségét jelentős mértékben befolyásolja például, hogy az adós mekkora összegű nettó jövedelmet tud a bank felé igazolni.

A mind magasabb infláció ellensúlyozására a nettó jövedelmet a bankok csaknem mindegyike csökkenti egy általa becsült megélhetési költséggel, és az így fennmaradó jövedelem 50, illetve 60 százalékáig engedik csak elmenni a fizetendő összeget.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek