EUR: 371,06 Ft
USD: 344,40 Ft
CHF: 380,80 Ft
GBP: 431,74 Ft
RON: 74,74 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

A legjobb légtisztítók a szobanövények

Otthon
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freekip.com

Kutatások igazolták, hogy a növények légzés közben nem csak szénmonoxidot vesznek fel, de a levegő szennyezőanyag tartalmát is képesek csökkenteni.

A szobanövények nem csak üde színfoltot jelentenek a lakásban, a levegőt is segítenek tisztábban tartani. A bien.hu szerint kutatások igazolták, hogy a növények légzés közben nem csak szénmonoxidot vesznek fel, de a levegő szennyezőanyag tartalmát is képesek csökkenteni, márpedig mesterséges anyagokkal telezsúfolt otthonainkban ebből is akad. A tudósok szerint ezek a növények a leghatékonyabb levegőtisztítók.

Az aloe veráról lassan azt hihetjük, mindenre jó, de amellett, hogy az orvosi aloe verát valóban felhasználhatja akár sebkezelésre, gyógyításra is, a növény levelei az otthona levegőjét is tisztábban tartják. A növényt világos helyen kell tartani, de azért ne tudja kiégetni a napfény. Vigyázzon mindenki, hogy télen világos, de hűvös helyen tartsa a növényt: egy folyosón vagy a zárt erkélyen.

A filodendronnak többféle változata létezik, de szinte mindegyik kivételesen jó levegőtisztító. Ezek a növények természetes élőhelye Közép-Amerika, illetve az ottani dzsungel, ebből következik, hogy fényigényük viszonylag alacsony, félárnyékos helyen érzik magukat a legjobban, a párát viszont nagyon szeretik. A hideget nem bírják, közepes hőmérsékleten elvegetálnak, de a melegben fejlődnek a legszebben. Az is igaz viszont, hogy minél melegebb a hőmérséklet, annál több nedvességre, párára, és emellett jó szellőzésre van szükségük, amit nem egyszerű egyszerre biztosítani. Ha jót akarsz tenni a filodendronoddal, öntözéséhez használj esővizet, és két bőséges öntözés között hagyd kicsit kiszikkadni a talajt.

A szobai futóka igazi retro növény, talán nincs olyan, aki még ne találkozott volna vele, és nem véletlen. A növény ugyanis a csaknem elpusztíthatatlanok táborát erősíti, sok mindent kibír, emellett azonban remekül tisztítja a szoba levegőjét. Hűvös, de világos helyen tartsuk, és tavaszig kis adagokban, óvatosan öntözzük.