392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Közeledik az otthonfelújítási hitel vége!

10perc.hu
2022. 12. 13.
Közeledik az otthonfelújítási hitel vége!

Újabb két banknál nem lehet otthonfelújítási hitelt igényelni.

Az OTP Bank 2022. december 10-től nem értékesít otthonfelújítási hitelt, a Raiffeisen Bank pedig december 13-tól függeszti fel az igénylést. Ezzel az UniCredit Bankkal együtt már három pénzintézet nem fogad be igénylést.

A Bankmonitor szakértői szerint hamarosan a többi bank is hasonlóképpen dönthet, ugyanis egyre kisebb az esély arra, hogy év végéig sikerül megkötni a hitelszerződést, elvégezni a tervezett felújítási munkálatokat, valamint benyújtani az otthonfelújítási támogatási igénylést.

Az akár 6 millió forint összegű támogatott otthonfelújítási hitel jogszabály szerint 2022. december végéig igényelhető, ám azt már tudni lehetett, hogy a bankok ennél hamarabb lehúzzák majd a rolót.

Ennek több oka is van:
1, A támogatott otthonfelújítási hitel egy jelzáloghitel konstrukció, aminek az átlagos átfutási ideje rendszerint 1-1,5 hónap az értékbecslés és a földhivatali ügyintézés miatt.

2, A támogatott otthonfelújítási hitel célja az, hogy az igénylő ebből finanszírozza meg az elvégzendő munkálatokat, amelyekre utólag megigényelheti az otthonfelújítási támogatást. A Kincstár a támogatási összegből automatikusan előtörleszti a felvett kölcsönt. Vagyis a hitel folyósítását követően a munkát még el kell végezni, erre azonban mind kevesebb idő áll rendelkezésre.

3, 2022. december 22. és 2023. január 6. között igazgatási szünet lesz, ezért a kormány- és a földhivatalokban csak korlátozottan lehet ügyet intézni az ünnepi időszakban. Ez azért okozhat problémát, mert a felújítási támogatási igénylést személyesen kizárólag a kormányablakokban lehet benyújtani, ám ezen kívül a szükséges dokumentumok postán és a Kincstár online felületén keresztül egészen 2022. december 31-ig beadhatók.

A Bankmonitor szakértői szerint hamarosan további bankok is felfüggeszthetik a felújítási hitel igénylés befogadását, ezért annak, aki az utolsó pillanatban élne a lehetőséggel, minél hamarabb lépnie kell. Már csak azért is, mert egyelőre nincs információ az otthonfelújítási támogatás és az ahhoz kapcsolódó hitel 2023-as folytatásáról.

Főkép forrása:
Illusztráció

Hirdetés

További cikkek