392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

A kormányon kívül már mindenki az árstop február végi kivezetését várja

10perc.hu
2023. 01. 18.
A kormányon kívül már mindenki az árstop február végi kivezetését várja

A teljes magyar kiskereskedelmi szektor egyetért abban, hogy amint a gazdasági helyzet lehetővé teszi, azonnal ki kell vezetni az élelmiszerek hatósági árait.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség ma a többi kereskedői érdekképviselettel és az Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával egyeztetett az élelmiszerárstop kereskedőkre gyakorolt hatásáról. Neubauer Katalin, az MNKSZ főtitkára a Forbes-nak azt mondta, azért jött létre a találkozó, hogy egységesen kérjék a kormányt, hogy amint a gazdasági környezet megengedi, vezesse ki az élelmiszertermékek hatósági árát.

Korábban az MNKSZ azt is jelezte: tagjaik nagy bajban lesznek húsvétig, ha minden így marad. A jelenlegi szabályozás szerint április 30-ig vannak érvényben az árstopok. Egy kis alapterületű, kis választékkal dolgozó üzletben sokkal nehezebb együtt élni a hatósági árakkal, mivel sokkal szűkebb választék esetén az árstopos alapvető élelmiszerek sokkal nagyobb arányt képviselnek az összforgalomból. Emiatt pedig árbevétel-arányosan nagyobb veszteséget szenvednek el a kisebb boltok.

„Reményeink szerint, hogyha az infláció tetőzik, akkor az lesz az a gazdasági körülmény, amikor lehetséges ennek a kivezetését már tervezni. Úgy véljük, február végén jöhet el az a pillanat, amelytől kezdve nem gyorsul tovább a drágulás. Mostanra eljutottak arra a pontra, hogy a hatósági ár már minden kereskedőnek fáj: kicsinek, nagynak, magyarnak, multinak, mindenkinek” – fogalmazott Neubauer Katalin.


Ha a rendeletnek megfelelően dupla annyit rendel egy boltos, akkor alapból megduplázza a veszteségét      Fotó: Pixabay


Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke szerint az ársapkáknak megvolt a helye és az ideje, mert akkor valóban segíteni tudtak az alacsonyabb jövedelmű embereken, azonban lassan elérkezik a kivezetés ideje, mert veszélybe kerülhet a lakosság élelmiszerellátásának biztonsága.

A kereskedők a múlt héten megjelent készletezési rendeletmódosítással kapcsolatban is iránymutatásra várnak, mert a jogszabály nem egyértelmű – írta az ATV. A rendelet szerint a kereskedőknek szükség szerint az árstop előtti mennyiség kétszeresét kell készleten tartaniuk a hatósági áras élelmiszerekből. Ha dupla annyit rendel egy boltos, akkor alapból megduplázza a veszteségét.

Főkép forrása:
MTI/Bodnár Boglárka

Hirdetés

További cikkek