392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Klímavédelem: váltson életmódot az elit

10perc.hu
2021. 04. 13.
Klímavédelem: váltson életmódot az elit

A legtehetősebb 5 százalék, az úgynevezett "szennyező elit" 37 százalékban járult hozzá a kibocsátásnövekedéshez 1990 és 2015 között.

Érdekes, és mindenképpen megfogadandó kutatási eredményt hozott nyilvánosságra a BBC News a klímavédelemmel kapcsolatban. Kiderült, hogy a legvagyonosabb 1 százalék kétszer annyi szén-dioxidot termel, mint a legszegényebb 50 százalék együttvéve, azaz a dúsgazdag emberek radikális életmódváltására is szükség van a klímaváltozás megfékezéséhez. Sőt, a legtehetősebb 5 százalék - az úgynevezett "szennyező elit" - 37 százalékban járult hozzá a kibocsátásnövekedéshez 1990 és 2015 között.


A leggazdagabb réteg tagjai vezetik a legnagyobb autókat     Fotó: freepik.com


A kutatás eredményeiről szóló jelentést a Cambridge-i Fenntarthatósági Bizottság készítette, amelyből egyértelműen látszik, hogy drasztikusabb erőfeszítésekre van szükség, mert a kibocsátás egyre növekszik. A kutatók szerint muszáj visszaszorítani a túlfogyasztást, és ezt a "szennyező elit" körében kell kezdeni.

„Ezek az emberek repülnek a legtöbbet, vezetik a legnagyobb autókat és élnek a legnagyobb otthonokban, amelyeknek a fűtése nem okoz problémát számukra, ezért nem is aggódnak amiatt, hogy megfelelően szigetelt-e az otthonuk vagy sem. Ők azok az emberek, akik igazán megengedhetnék maguknak a jó hőszigetelést és a napelemek használatát, ha akarnák” – olvasható a tanulmányban.



A bizottság jelentése szerint a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseit nem lehet megvalósítani radikális életmódváltás és viselkedésbeli változások nélkül, amire elsősorban a társadalom leggazdagabbjainál van szükség.

Főkép forrása:
BBC

További cikkek