EUR: 380,98 Ft
USD: 350,39 Ft
CHF: 382,48 Ft
GBP: 432,87 Ft
RON: 76,97 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Kéthavi kaució és az egyéves szerződés az alap az albérleteknél

Otthon
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Mivel az albérletek ára az ingatlanárakhoz képest még mindig kedvező, a tulajdonosok a letéttel szeretnék bebiztosítani magukat.

2022 elejére eljutott arra a szintre az albérletpiac, hogy gyakorlatilag lehetetlen egyhavi kaucióval kivenni egy lakást Budapesten. Ennek oka leginkább az, hogy mivel albérletek ára az ingatlanárakhoz képest még mindig kedvező, a tulajdonosok a letéttel szeretnék bebiztosítani magukat, ráadásul a főbérlők általában ragaszkodnak a legalább egy évre szóló határozott idejű szerződéshez is.

Manapság az sem ritka, hogy akár szobákat is kiadnak és közösséget vállalnak idegenekkel is a saját lakásukban, hogy pénzt csináljanak abból, amijük van. Mindenesetre a kaució esetén a szerződés felmondása és a lakásból való elköltözése után a bérlő visszakapja a letétet, ám a festési, javítási költségeket indokolt esetben a szerződés alapján a tulajdonos ebből fizeti.

Ugyanakkor jelenleg a hosszútávon kiadott ingatlanok nem hoznak fényes hozamot. Átlagban egy kétszobás budapesti társasházi lakásért 40 millió forint körüli összeget kell fizetni, miközben 140-150 ezer forint fölött aligha lehet kiadni, megtérülése tehát igen lassú.