389.05 Ft

361.37 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Katás vagy? Örülj, ha negyvenezer lesz a nyugdíjad…

10perc.hu
2022. 01. 18.
Katás vagy? Örülj, ha negyvenezer lesz a nyugdíjad…

A legfőbb eltérés a katás vállalkozók és az alkalmazotti jogviszonnyal rendelkezők között, hogy az alkalmazottak esetében a tényleges jövedelmeket veszik figyelembe, míg a katások esetében egy egységes, törvényben rögzített járulékalapot.

Katás vállalkozóként rövid távon nagyon sok előnyhöz lehet jutni – de később, mondjuk, a nyugdíjas éveink alatt rájövünk majd, hogy mindez milyen áron történik. Ugyanis az aktív kori kényelemért idős korban fognak “törleszteni” a katások, amikor kiábrándítóan alacsony lesz a nyugdíjuk.

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) hatalmas népszerűségnek örvend: mostanra már több mint 400 ezer vállalkozó választotta ezt az adózási formát. Kétségtelen, hogy a kata számos rövid távú előnnyel rendelkezik, gondoljunk akár az alacsony közterhekre, akár az egyszerű adminisztrációra.

Bár az utóbbi években is megszokhattuk, hogy a katások rendkívül alacsony nyugdíjra számíthatnak, 2022-től mégis új szintre emelkedik ez a probléma. A jelenlegi trendek alapján a katások örülhetnek a bankmonitor.hu szakértői szerint, ha az állami nyugdíjuk eléri majd a havi 40 000 (!) forintot.



A legfőbb eltérés a katás vállalkozók és az alkalmazotti jogviszonnyal rendelkezők között, hogy az alkalmazottak esetében a tényleges jövedelmeket veszik figyelembe, míg a katások esetében egy egységes, törvényben rögzített járulékalapot. Idén a katások járulékalapja havi 108 000 forint, azaz a nyugdíjszámításkor csupán ezt az összeget veszik majd figyelembe jövedelemként.

Az arányosítás mértéke pedig azonos a megszerzett jövedelem és a mindenkori minimálbér arányával. Egy egyszerű példával élve: ha valaki a minimálbér felét kereste egy éven keresztül, akkor ezzel csak fél évnyi szolgálati időt szerzett meg.

Ebből következik, hogy a katások elismert szolgálati ideje ugyanebben az időszakban erős csökkenésen ment keresztül. Míg 2016-ban 0,73 évnyi szolgálati időt szerzett egy főállású katás, addig 2022-ben már csak 0,54 évet tud szerezni.



Jól látható, hogy mekkora hátrányt okoz a katások számára az alacsony járulékalap és az alacsony szolgálati idő. Míg a minimálbéresek mindvégig megszerzik az egységnyi jogosultságot, addig a katás vállalkozók alig 30-40 százaléknyi nyugdíjjogosultságra tehettek szert az utóbbi években. Különösen nagy lesz az esés 2022-ben, a minimálbér erős növekedése miatt.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek