395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Kata: újabb megszorítás 2021-re

10perc.hu
2020. 12. 02.

Jövő esztendő január 1-től egy magánszemélynek csak egy kisadózói jogviszonya lehet.

Úgy tűnik, tovább nehezedik majd a kisadózók helyzete 2021. január 1-től. Ugyanis a jövő év első napjától egy magánszemélynek nem lehet több katás jogviszonya, ugyanis a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 2021. január 1-jétől hatályos 7. § (1a) bekezdése szerint csak a legkorábban bejelentett jogviszonya szerepelhet a NAV nyilvántartásában. Az uzletem.hu információja szerint ugyanis a többi kisadózói jogviszonyát az adóhivatal törli a nyilvántartásból. A törlést követően fennmaradó kisadózói jogviszonyban a magánszemély főállású kisadózóvá válik 2021. január 1-jétől, kivéve, ha a kisadózónak emellett munkaviszonya van, vagy tanulmányokat folytat.

A kisadózónak lehetősége van 2020. december 31-ig eldönteni, hogy melyik kisadózói jogviszonyát szeretné fenntartani. Ehhez a fenntartani kívánt kisadózói jogviszony kivételével törölnie kell a többi kisadózói jogviszonyát az év utolsó napjáig. Az egyéni vállalkozói nyilvántartás szerinti egyéni vállalkozó a 20T101E adatlapon, a vállalkozói nyilvántartásban nem szereplő egyéni vállalkozó a 20T101 adatlapon, az ügyvédi iroda a 20T201 adatlapon, a kisadózó betéti társaság, közkereseti társaság, egyéni cég a 20T201T adatlapon teheti meg mindezt.



Figyelem! Az egyéni vállalkozói, és az egyéni cégben fennálló kisadózói jogviszony törlése a kata-alanyiság megszűnését eredményezi. Ugyanakkor a kisadózó betéti társaság, közkereseti társaság, ügyvédi iroda esetén maradnia kell legalább egy kisadózóként bejelentett tagnak, mert különben megszűnik a vállalkozás kata-alanyisága. Ha a kisadózó vállalkozás tagja a törlés után is személyesen közreműködik a vállalkozás tevékenységében, azt kizárólag munkaviszonyban teheti meg, amit a ’T1041 adatlapon kell bejelentenie.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek