393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Jövőre női kozmonauta megy a Nemzetközi Űrállomásra

10perc.hu
2021. 05. 17.
Jövőre női kozmonauta megy a Nemzetközi Űrállomásra

Anna Kikina lesz az ötödik orosz nő a világűrben Valentyina Tyereskova, Szvetlana Szavickaja, Jelena Kondakova és Jelena Szerova után.

Ismét női űrhajóst küld Oroszország a Nemzetközi Űrállomásra, ugyanis 2022 őszén Anna Kikina személyében már az ötödik orosz nő – Valentyina Tyereskova, Szvetlana Szavickaja, Jelena Kondakova és Jelena Szerova után – repül a világűrbe. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint a 36 éves, mérnöki végzettségű Kikina a 68. expedíció tagja lesz Szergej Prokopjev és Dmitrij Petyelin mellett.

Női kozmonauta egyébként legutóbb 2014-2015-ben vett részt űrrepülésen. Korábban a Roszkoszmosz orosz állami űrvállalat több nőt akart bevonni a kozmonauták közé, de a válogatás után végül csupán egyetlen jelöltet erősített meg. 2022-ben három expedíció indul majd a nemzetközi Űrállomásra: Kikináékon kívül tavasszal az Oleg Artyemjevből, Gyenyisz Matvejevből és Szergej Korszakovból álló 67., míg szintén ősszel a 69. expedíció, melyben Oleg Kononyenko, Nyikolaj Csub és Andrej Fegyajev kap majd helyet.

Főkép forrása:
Moscow Agency

További cikkek