EUR: 385,80 Ft
USD: 358,32 Ft
CHF: 391,09 Ft
GBP: 439,44 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Jövőre jöhet a fürdők fekete éve

Életmód
10perc.hu
4 hónapja
Kiemelt kép: termalfurdo.hu

2023 elejére fizetésképtelen lehet a fürdők jelentős része, míg a működőképes fürdők is kénytelenek lesznek szűkíteni szolgáltatásaik körét.

A Magyar Fürdőszövetség kétnapos közgyűlésén megfogalmazták, milyen állami segítség szükséges ahhoz, hogy a fürdők 2023-ban is fennmaradhassanak - írja a turizmus.com. Szóba került a kedvezményes 5 százalékos áfakörbe sorolás is. A szövetség szerint jövőre a fürdők többsége fizetésképtelenné válik.

A közgyűlésen Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke felvázolta a magyarországi fürdők legégetőbb gondjait. Többek között meg kell küzdeni az energiaválság okozta kiszámíthatatlan energiaárakkal. A fürdőket be kell sorolni a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) egyeztetett, új minősítési rendszerbe, valamint be kell kötni a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerébe.


A demjénvölgyi Barlangfürdőre sem vár egyszerű időszak    Fotó: termalfurdo.hu


Az elnök szerint 2023 elejére fizetésképtelen lehet a fürdők jelentős része, míg a működőképes fürdők is kénytelenek lesznek szűkíteni szolgáltatásaik körét, ez viszont keresletcsökkenéshez vezethet. A fogyasztók jövedelemcsökkenése miatt a fizetőképes fogyasztók száma is csökkenni fog.

A napi.hu információi szerint a Fürdőszövetség azt szeretné elérni, hogy a kormány hozzon létre a fürdők számára egy célzott támogatási rendszert az energiaköltségek finanszírozására, indítsanak támogatási pályázatokat a gyógyfürdők energetikai célú fejlesztésére. A kilátástalan helyzetbe került fürdők kapjanak bértámogatást, valamint, átmenetileg mentesüljenek a járulékfizetés alól.