387.72 Ft

359.70 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Jövőre jöhet a fürdők fekete éve

10perc.hu
2022. 11. 17.
Jövőre jöhet a fürdők fekete éve

2023 elejére fizetésképtelen lehet a fürdők jelentős része, míg a működőképes fürdők is kénytelenek lesznek szűkíteni szolgáltatásaik körét.

A Magyar Fürdőszövetség kétnapos közgyűlésén megfogalmazták, milyen állami segítség szükséges ahhoz, hogy a fürdők 2023-ban is fennmaradhassanak - írja a turizmus.com. Szóba került a kedvezményes 5 százalékos áfakörbe sorolás is. A szövetség szerint jövőre a fürdők többsége fizetésképtelenné válik.

A közgyűlésen Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke felvázolta a magyarországi fürdők legégetőbb gondjait. Többek között meg kell küzdeni az energiaválság okozta kiszámíthatatlan energiaárakkal. A fürdőket be kell sorolni a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) egyeztetett, új minősítési rendszerbe, valamint be kell kötni a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerébe.


A demjénvölgyi Barlangfürdőre sem vár egyszerű időszak    Fotó: termalfurdo.hu


Az elnök szerint 2023 elejére fizetésképtelen lehet a fürdők jelentős része, míg a működőképes fürdők is kénytelenek lesznek szűkíteni szolgáltatásaik körét, ez viszont keresletcsökkenéshez vezethet. A fogyasztók jövedelemcsökkenése miatt a fizetőképes fogyasztók száma is csökkenni fog.

A napi.hu információi szerint a Fürdőszövetség azt szeretné elérni, hogy a kormány hozzon létre a fürdők számára egy célzott támogatási rendszert az energiaköltségek finanszírozására, indítsanak támogatási pályázatokat a gyógyfürdők energetikai célú fejlesztésére. A kilátástalan helyzetbe került fürdők kapjanak bértámogatást, valamint, átmenetileg mentesüljenek a járulékfizetés alól.

Főkép forrása:
termalfurdo.hu

További cikkek