393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Jön a katások legfontosabb nyilatkozata!

10perc.hu
2022. 02. 02.
Jön a katások legfontosabb nyilatkozata!

A kisadózóknak február 25-ig kell benyújtaniuk az előző évre vonatkozó bevételi nyilatkozatot, és amennyiben ez szükséges, akkor be kell fizetniük 40 százalékos különadót.

Figyelem, a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) legnagyobb változása volt a 2021-ben az egy megrendelőhöz kötött 3 millió forintos értékhatár. Ha egy vevő részére ennél nagyobb összeget számlázott a kisadózó, akkor az ezt meghaladó összegek után a vevő, külföldi vevő esetén pedig a kisadózó fizet 40 százalékos különadót.

Ha valakinek a 2021-es bevétele meghaladta a 12 millió forintot, akkor az ezt az összeget meghaladó bevétel után is 40 százalékos különadó fizetendő. A napi.hu szakértője szerint a kétszeres adóztatás elkerülése érdekében a 12 milliós értékhatárnál figyelmen kívül kell hagyni azt az összeget, ha egy vevőnél már meghaladta a katás vállalkozó a 3 millió forintos bevételt, függetlenül attól, hogy a vállalkozó vagy a vevő fizette meg az ezért befizetendő különadót.

Ha a katás vállalkozó nem egész évben volt aktív, akkor nem 12 millió forint az adó értékhatára, hanem annyiszor egymillió forint, ahány hónapig aktív volt 2021-ben a kisadózó. Ugyanakkor ennek a kitételnek semmilyen hatása nincsen az egy vevőtől származó 3 millió forintos értékhatárra.

Figyelem, nagyon fontos kötelezettség, hogy jelenteni kell minden olyan vevőt a február 25-i határidőig, akinek több, mint egymillió forintot számlázott a kisadózó. Erről a belföldi vevőknek maguknak is adatot kell szolgáltatni, de nekik március 31-ig van erre határidejük.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek