392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Jön az újabb nyugdíjemelés?

10perc.hu
2023. 01. 15.
Jön az újabb nyugdíjemelés?

Ha augusztusban az látszik, hogy 15 százaléknál magasabb lesz az infláció, akkor a kormány novemberig kifizeti a különbözetet a nyugdíjasoknak.

Még tavaly december 20-án a jegybank alelnöke, Virág Barnabás azt mondta a 24.hu portálnak, hogy 2023-ban 15–19,5 százalék lehet a pénzromlás, a GKI pedig ugyancsak az idei esztendőre 18 százalékot valószínűsített. Nos, jöjjön be bármelyik szakértői jóslat, mindkettő azt igazolja, a 15 százalékos nyugdíjemelés nem biztosítja a járadék értéktartását.

Ráadásul az ATV Híradó által megkérdezett szakember szerint még az Európa-rekorder magyar inflációnál is nagyobb, 26,5 tized százalékos pénzromlás sújtja a magyar nyugdíjasokat. Az idősek - bár ígéretük van az infláció-követő emelésre - csak később kapnak kompenzációt. A Nyugdíjas Parlament szerint nem nekik kellene hitelezni a költségvetést, mert a nyugdíjasoknak minden fillérre szükségük lenne.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint a nyugdíjas fogyasztói kosárban harminc százalékos tételt képvisel az élelmiszer.

"A tényleges nyugdíjas fogyasztói kosár, amit említettem, jóval magasabb ebben az élelmiszereknek a hatása, feltehetőleg ennél 3-4 százalékponttal magasabb lenne egy évre vetítve ez az inflációs mérték, vagyis a nyugdíjasok lényegében nem tudják a tényleges vásárlóértéket tartani, hiszen az élelmiszerár elszabadulása az rendkívül negatívan befolyásolja a nyugdíjak vásárlóértékét” – állította Farkas András.

Úgy tűnik, már a kormánynak is leesett, hogy problémák lehetnek, ugyanis be a Magyarország Kormánya hivatalos közösségi oldalon bejelentették, hogyha augusztusban az látszik, hogy 15 százaléknál magasabb lesz az infláció, akkor a kormány novemberig kifizeti a különbözetet a nyugdíjasoknak – írta az Index.




A Világgazdaság cikke szerint a drágulás az idei év második felére lelassulhat, amit a vártnál alacsonyabb decemberi inflációs adat is jól mutat. Azonban nem zárható ki, hogy az árak emelkedése éves szinten 2023-ban 15 százalék fölött maradhat. Hozzáteszik, erre utal az is – ahogy ezt fentebb írtuk –, miszerint a Magyar Nemzeti Bank 15 és 19,5 százalék közé várja az átlagos inflációt.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek