EUR: 380,99 Ft
USD: 349,85 Ft
CHF: 381,85 Ft
GBP: 432,66 Ft
RON: 76,95 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Jön az újabb nyugdíjemelés?

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Ha augusztusban az látszik, hogy 15 százaléknál magasabb lesz az infláció, akkor a kormány novemberig kifizeti a különbözetet a nyugdíjasoknak.

Még tavaly december 20-án a jegybank alelnöke, Virág Barnabás azt mondta a 24.hu portálnak, hogy 2023-ban 15–19,5 százalék lehet a pénzromlás, a GKI pedig ugyancsak az idei esztendőre 18 százalékot valószínűsített. Nos, jöjjön be bármelyik szakértői jóslat, mindkettő azt igazolja, a 15 százalékos nyugdíjemelés nem biztosítja a járadék értéktartását.

Ráadásul az ATV Híradó által megkérdezett szakember szerint még az Európa-rekorder magyar inflációnál is nagyobb, 26,5 tized százalékos pénzromlás sújtja a magyar nyugdíjasokat. Az idősek - bár ígéretük van az infláció-követő emelésre - csak később kapnak kompenzációt. A Nyugdíjas Parlament szerint nem nekik kellene hitelezni a költségvetést, mert a nyugdíjasoknak minden fillérre szükségük lenne.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint a nyugdíjas fogyasztói kosárban harminc százalékos tételt képvisel az élelmiszer.

"A tényleges nyugdíjas fogyasztói kosár, amit említettem, jóval magasabb ebben az élelmiszereknek a hatása, feltehetőleg ennél 3-4 százalékponttal magasabb lenne egy évre vetítve ez az inflációs mérték, vagyis a nyugdíjasok lényegében nem tudják a tényleges vásárlóértéket tartani, hiszen az élelmiszerár elszabadulása az rendkívül negatívan befolyásolja a nyugdíjak vásárlóértékét” – állította Farkas András.

Úgy tűnik, már a kormánynak is leesett, hogy problémák lehetnek, ugyanis be a Magyarország Kormánya hivatalos közösségi oldalon bejelentették, hogyha augusztusban az látszik, hogy 15 százaléknál magasabb lesz az infláció, akkor a kormány novemberig kifizeti a különbözetet a nyugdíjasoknak – írta az Index.
A Világgazdaság cikke szerint a drágulás az idei év második felére lelassulhat, amit a vártnál alacsonyabb decemberi inflációs adat is jól mutat. Azonban nem zárható ki, hogy az árak emelkedése éves szinten 2023-ban 15 százalék fölött maradhat. Hozzáteszik, erre utal az is – ahogy ezt fentebb írtuk –, miszerint a Magyar Nemzeti Bank 15 és 19,5 százalék közé várja az átlagos inflációt.