EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Jön az újabb háborús fordulat – Megindul az ukrán ellentámadás Bahmutnál

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: BBC/Reuters

Az orosz offenzíva kifulladni látszik, Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka pedig nyíltan bejelentette, mire készül Kijev.

Lassan már 9 hónapja ostromolja az orosz katonaság, illetve a Wagner magánhadsereg Bahmutot, ám az egykori 70 ezres várost még mindig nem tudta elfoglalni. A támadók és a védők egyébként presztízst csinálnak a startégiailag már fontosságát vesztett, porig rombolt település birtoklásából.

Az egyértelműen látszik, hogy az ukrán veszteségeket jóval meghaladja az oroszok vesztesége – a védők egy város ostrománál mindig is előnyben vannak –, ezért nem csoda, hogy a támadás kifuladni látszik. Ezt pedig Kijev szeretné kihasználni.


Olekszandr Szirszkij, Ukrajna szárazföldi erőinek legfelsőbb parancsnoka     Fotó: Donyeck Regionális Katonai-Polgári Igazgatóság 


Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka bejelentette, Ukrajna hamarosan ellentámadásba kezd Bahmutnál. Szirszkij szerint Oroszország Wagner-zsoldosai jelentős erőket veszítenek, és lassan megtörik a lendületük – írta a Guardian.

A parancsnok Telegram-posztjában azt írta: „Hamarosan ki fogjuk használni ezt a lehetőséget, ahogyan azt a múltban Kijev, Harkiv, Balaklja és Kupjanszk közelében tettük.” Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az ukránok már kedden ellentámadást indítottak a városért, sikerült is több helyen visszaszorítani az oroszokat, a harcok a városközpont körül folynak.