EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Joe Biden: itt a 2000 milliárd dolláros fejlesztési csomag

Nagyvilág
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: CNN

Az amerikai elnök a legnagyobb munkahelyteremtő beruházásnak nevezte a csomagját, melyet a második világháború óta bevezetnének az Egyesült Államokban.

Hát megtörtént az, amire sok amerikai várt, hiszen a pennsylvaniai Pittsburgh-ben Joe Biden bejelentette azt a 2000 milliárd dolláros gazdasági csomagot, amelynek fő célja az infrastruktúra fejlesztése és az éghajlatváltozás elleni küzdelem. Az amerikai elnök ugyanakkor azt is elárulta, a csomag második feléről néhány hét múlva fog bejelentést tenni.

„Ma egy olyan tervet ajánlok a nemzet figyelmébe, amely a munkát jutalmazza és nem csak a gazdagságot. Egy tisztességes gazdaságot hoz létre, amely mindenkinek esélyt ad a sikerre. Ez a gazdasági csomag egy olyan mértékű befektetés, amely egyszer történik meg egy generáció életében és csak az évtizedekkel ezelőtti autópálya-rendszer építéshez és az űrversenyhez fogható” – fogalmazott Biden.


A szenátusban megint nagy vita várható majd a Biden-csomagról     Fotó: CNN


Az elnök kijelentette, bízik abban, hogy az ország meg tudja valósítani ezt a tervet, amelynek első része a munkahelyekről, a második pedig az amerikai családokról szól. Az amerikai foglalkoztatási terv lényege, hogy korszerűsíti a közlekedési infrastruktúrát, az utakat, a hidakat és a repülőtereket. Ahogy Biden mondta, mindkettő elengedhetetlen a gazdasági jövő szempontjából.

A csomag részeként többek között 621 milliárd dollárt költenének az utak és hidak felújítására, tömegközlekedésre, elektromos töltőállomások telepítésére és egyéb közlekedési infrastruktúra fejlesztésre. További 111 milliárd dollárt szánnak a főbb vízvezetékek cseréjére és a csatornahálózat korszerűsítésére. A szélessávú internetet 100 milliárd dollárért juttatnák el az ország minden részébe és szintén 100 milliárd dollárból korszerűsítenék az elektromos hálózatot. Ugyancsak 100 milliárd dollárt irányoz elő a csomag új állami iskolák építésére és a meglévő épületek felújítására.


Biden arra kérte a republikánusokat és az üzleti szféra képviselőit, hogy csatlakozzanak hozzá és tárgyaljanak a törvényjavaslatról     Fotó: CNN


Mivel a csomagot valamiből finanszírozni is kell, Biden nem riad vissza a népszerűtlenebb döntésektől sem, ugyanis a társasági adó mértékét 21-ről 28 százalékra fogják emelni, és ez az egy tétel 15 milliárd dollárnyi többletbevételt eredményez 15 esztendő alatt. Egy úgynevezett globális minimum adót is megállapítanának, amelynek mértéke 21 százalék lenne. Ezzel az intézkedéssel azt próbálják megakadályozni, hogy a vállalatok az adózás elkerülése érdekében a nyereséget külföldre tereljék.

Az adótörvényt is megváltoztatnák, hogy az amerikai vállalatok ne egyesülhessenek külföldi vállalkozásokkal, és ne kerülhessék el az adózást azzal, hogy székhelyüket egy adóparadicsomba költöztetik. Biden arra kérte a republikánusokat és az üzleti szféra képviselőit, hogy csatlakozzanak hozzá és tárgyaljanak a törvényjavaslatról.