EUR: 380,60 Ft
USD: 351,33 Ft
CHF: 381,92 Ft
GBP: 433,01 Ft
RON: 76,92 Ft
RSD: 3,24 Ft

Mai névnap:

Joe Biden első nagy veresége: elnyerték a republikánusok Virginiát!

Nagyvilág
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: BBC

A republikánusok jelöltje, Glenn Youngkin nyerte a virginiai kormányzóválasztást, holott egy évvel ezelőtt még a demokraták 10 százalékponttal megnyerték az államban az elnökválasztást.

Vélhetően elnöki éveinek egyik, ha nem a legnagyobb vereségét szenvedte el alig egy évvel megválasztását követően Joe Biden. Ugyanis a republikánusok jelöltje, Glenn Youngkin nyerte a virginiai kormányzóválasztást a demokrata Terry McAuliffe előtt.

Hogy miért is annyira fájó mindez az amerikai elnöknek és pártjának? Nos, az 54 éves Youngkin egyrészt újoncnak számít a politikában, másrészt leszámítva az államban az elmúlt 40 évben valamennyi kormányzóválasztáson a Fehér Ház aktuális lakójával ellenkező pártállású jelöltet választottak.

Ráadásul egy évvel azután, hogy Joe Biden a 2020-as amerikai elnökválasztás során Virginia államot 10 százalékponttal megnyerte, a mostani eredmény egyfajta ítéletként értelmezhető Biden elnökségével kapcsolatban. A virginiai vereség különösen riadalmat okozhat a párton belül a jövő évi félidős választások előtt, amikor az amerikai kongresszus irányítása a tét.


A republikánusok jelöltje, az 54 éves Glenn Youngkin nyerte a virginiai kormányzóválasztást      Fotó: BBC


És hogy a demokraták méregpohara csordultig teljen, jelenleg a New Jersey államban rendezett kormányzóválasztáson a voksok 80 százalékos feldolgozottságánál nem a biztos győztesnek tartott jelenlegi demokrata kormányzó Philip Murphy, hanem a republikánus Jack Ciattarelli vezet. Szintén a republikánus jelölt, Mike Carey nyerte Ohio állam 15. körzetének megürült kongresszusi helyéért kiírt választást.

A kormánypárt egyedül New Yorkban örülhetett, ugyanis a demokrata Eric Adamst választották meg a város 110. polgármesterének, aki Curtis Sliwát, a republikánusok jelöltjét győzte le. Adams, aki a New York-i rendőrség nyugalmazott kapitánya, David Dinkins után a második afroamerikai polgármestere lesz New Yorknak.