393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Joe Biden beiktatása előtt kivégezhetik a gyilkos nőt

10perc.hu
2021. 01. 03.
Joe Biden beiktatása előtt kivégezhetik a gyilkos nőt

Lisa Montgomery 2004-ben megfojtott egy nyolc hónapos várandós kismamát, kivágta belőle a magzatot, és elrabolta a gyereket, aki túlélte a tragédiát.

A CNN információi szerint nem kell megvárni az ítélet végrehajtásával Joe Biden amerikai elnök beiktatását, és tíz nap múlva kivégezhetik Lisa Montgomeryt. Ő az egyetlen, szövetségi siralomházban lévő nő, akinek a washingtoni fellebbviteli bíróság felülbírálta a kivégzését elhalasztó, alsóbb színtű bírósági döntést. 1953. december 18-án Bonnie Brown Heady volt az utolsó, szövetségi halálos ítélet alapján kivégzett nő az Egyesült Államokban. Őt gázkamrában végezték ki, Montgomeryre pedig méreginjekció vár.

Montgomery horrorfilmbe illő gyilkosságot és csecsemőrablást követett el, amiért 2004-ben ítélte halálra a bíróság. Megfojtott egy nyolc hónapos várandós kismamát, kivágta belőle a magzatot, és elrabolta a gyereket, aki túlélte a tragédiát.



A gyilkost december 8-án végezték volna ki, ám ezt a bíróság elhalasztotta, miután ügyvédei elkapták a koronavírust. A kivégzést ez után a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Igazgatóság vezetője, Michael Carvajal november 23-án január 12-re tűzte ki. A mostani bírói döntés értelmében pedig ezt jogszerűen tehette meg, mert a kivégzés napja a döntés időpontjában még nem jött el. Így Montgomeryt bő egy héttel végezhetik ki Joe Biden beiktatása előtt.

Az Egyesült Államok következő elnöke azt ígérte kampányában, hogy megválasztása esetén eltörölteti a szövetségi szintű halálbüntetést. Meaghan VerGow, Montgomery védője a döntés után közölte, hogy nem ért egyet a bírósággal, és felülvizsgálati kérelmet fog benyújtani. Egyúttal kérelmet nyújt be Donald Trump elnöknek is, akinek jogában áll megváltoztatni a gyilkosra kiszabott halálbüntetést. VerGow azt kéri az elnöktől, hogy tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre változtassa Montgomery halálos ítéletét.

Főkép forrása:
CNN

További cikkek