EUR: 398,93 Ft
USD: 373,70 Ft
CHF: 402,13 Ft
GBP: 455,65 Ft
RON: 81,06 Ft
RSD: 3,40 Ft

Mai névnap:

A jegybank folytatja az Orbán-kormány bírálatát – ezúttal az MNB elemzője közölte, az ársapkák okozták a magas inflációt

Gazdasági hírek
10perc.hu
3 hónapja
Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

A Magyar Nemzeti Bank elemzője, Balatoni András szerint a kabinet rossz döntései hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarországon a legmagasabb az infláció egész Európában.

Olybá tűnik, mintha a Magyar Nemzeti Bank rohamot indított volna Orbán Viktor és kormánya gazdaságpolitikája ellen. Mint korábban megírtuk, egy parlamenti bizottsági meghallgatáson előbb Matolcsy György szedte le a magyar gazdaság irányításáról a keresztvizet, most pedig a jegybank egyik vezető munkatársa közölte, az ársapkák emelték az árakat, a kormány rossz döntéseket hozott.

A Magyar Nemzeti Bank elemzője, Balatoni András szerint ugyanis a kormány téves gazdaságpolitikája is jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon a legmagasabb az infláció egész Európában – írta Balatoni az MNB elemzőinek blogján.


A kristálycukor ugyan ársapkás, de a porcukor 222 százalékkal drágult február óta     Fotó: MTI/Balogh Zoltán


Az elemző úgy fogalmazott, a „rögzített árú termékek esetén elmaradt áremelkedéseket a kereskedők teljes egészében áthárították más termékekre.” És emiatt az úgynevezett helyettesítő termékeknél brutális áremelkedést okozott az ársapka: a kristálycukor ugyan ársapkás, de a porcukor 222 százalékkal drágult február óta.

A tanulmány azt is bemutatja, hogy az üzemanyag nem az olaj, hanem a rárakadó egyéb terhek miatt ennyire drága Magyarországon. Az elemző szerint az ársapkák 2022 végére 3-4 százalékponttal emelték a magyarországi inflációt.