393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

A jegybank folytatja az Orbán-kormány bírálatát – ezúttal az MNB elemzője közölte, az ársapkák okozták a magas inflációt

10perc.hu
2022. 12. 19.
A jegybank folytatja az Orbán-kormány bírálatát – ezúttal az MNB elemzője közölte, az ársapkák okozták a magas inflációt

A Magyar Nemzeti Bank elemzője, Balatoni András szerint a kabinet rossz döntései hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarországon a legmagasabb az infláció egész Európában.

Olybá tűnik, mintha a Magyar Nemzeti Bank rohamot indított volna Orbán Viktor és kormánya gazdaságpolitikája ellen. Mint korábban megírtuk, egy parlamenti bizottsági meghallgatáson előbb Matolcsy György szedte le a magyar gazdaság irányításáról a keresztvizet, most pedig a jegybank egyik vezető munkatársa közölte, az ársapkák emelték az árakat, a kormány rossz döntéseket hozott.

A Magyar Nemzeti Bank elemzője, Balatoni András szerint ugyanis a kormány téves gazdaságpolitikája is jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon a legmagasabb az infláció egész Európában – írta Balatoni az MNB elemzőinek blogján.


A kristálycukor ugyan ársapkás, de a porcukor 222 százalékkal drágult február óta     Fotó: MTI/Balogh Zoltán


Az elemző úgy fogalmazott, a „rögzített árú termékek esetén elmaradt áremelkedéseket a kereskedők teljes egészében áthárították más termékekre.” És emiatt az úgynevezett helyettesítő termékeknél brutális áremelkedést okozott az ársapka: a kristálycukor ugyan ársapkás, de a porcukor 222 százalékkal drágult február óta.

A tanulmány azt is bemutatja, hogy az üzemanyag nem az olaj, hanem a rárakadó egyéb terhek miatt ennyire drága Magyarországon. Az elemző szerint az ársapkák 2022 végére 3-4 százalékponttal emelték a magyarországi inflációt.

Főkép forrása:
MTI/Szigetváry Zsolt

Hirdetés

További cikkek