EUR: 398,93 Ft
USD: 373,70 Ft
CHF: 402,13 Ft
GBP: 455,65 Ft
RON: 81,06 Ft
RSD: 3,40 Ft

Mai névnap:

Ingyenessé vált az állami ügyintézés

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

2021. január 1-jétől az elsőfokú közigazgatási hatósági eljárások nem esnek eljárási illetékkötelezettség alá.

Jó hír, hogy január 1-től évi másfél millió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé, idéntől ugyanis illetékmentesek az elsőfokú közigazgatási eljárások. Az ügyintézés is gyorsabbá, és az állam oldalán is egyszerűbbé válik. Az ügyintézőnek nem kell ellenőriznie az illetékfizetés megtörténtét, rögtön az adott ügyre koncentrálhat.

De nézzük konkrétan, hogy ez a gyakorlatban mit is jelent. A cégeknek például ingyenes lesz a korábban még 10 ezer forintba kerülő adóügyi méltányossági kérelem, de megszűnik az általános, háromezer forintos illetékfizetési kötelezettség. Nem kell illetéket fizetni a többi között a közös háztartásban élésről, az életvitelszerű helyben lakásról, az élettársi kapcsolatról vagy a telephely alkalmasságáról szóló igazolás kiállításáért.


Az ügyintézőnek nem kell ellenőriznie az illetékfizetés megtörténtét, rögtön az adott ügyre koncentrálhat    Fotó: freepik.com


A birtokvédelmi eljárásért, valamint a jegyzőnél tett bejelentésekért sem kell fizetni, így például a kereskedelmi tevékenység bejelentésért sem. Szintén nem kell fizetnie senkinek az elsőfokú építésügyi és az építésfelügyeleti hatósági eljárásokért – építési, bontási, használatbavételi engedélyezési eljárás, a használatbavétel tudomásul vétele –, illetve a közigazgatási eljárásban kiállított, nem díjköteles másolatokért, kivonatokért.