EUR: 391,74 Ft
USD: 364,51 Ft
CHF: 393,21 Ft
GBP: 446,63 Ft
RON: 79,57 Ft
RSD: 3,34 Ft

Mai névnap:

Így adózunk az idén!

Gazdasági hírek
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Számos változás állt be az adózási rendbe Magyarországon, többek között a 25 évnél fiatalabbak szja-mentessége, felére csökken a kripto-valutával kereskedők adója, valamint megszűnik a szakképzési hozzájárulás és a kiva kulcsa 10 százalékra csökken.

Jelentős és számos társadalmi réteget érintő adóváltozások léptek érvénybe mától. 2022. január 1-től az átlagkereset mértékéig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 évnél fiatalabb munkavállalóknak, azaz mentesülnek a havi 15 százalékos szja-adóelőleg befizetése alól.

A kripto-devizával kereskedők esetében az adó mértéke a felére, 15 százalékra csökken, így a remények szerint tisztul a hazai kripto-piac és tovább fehéredik a gazdaság, ami számottevő bevételt hozhat a költségvetésnek.

Megszűnik idén a másfél százalékos szakképzési hozzájárulás, emellett pedig két és fél százalékponttal mérséklődik a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó. A kisvállalati adó, azaz a kiva kulcsa - további egy százalékponttal - 10 százalékra csökken. Idén is érvényes a kis- és középvállalkozások kedvezménye a helyi iparűzési adóban, vagyis 2022-ben is automatikusan jár a legtöbb esetben az alacsonyabb, maximum egy százalékos adómérték az érintetteknek.

Az átalányadózó egyéni vállalkozó jövedelme az éves minimálbér feléig adómentes, ami 40 százalékos költségátalánnyal számolva azt jelenti, hogy kétmillió forintos bevételig az átalányadózóknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Rajtuk kívül csökkennek a terhei a kockázati tőkealap-kezelőknek, a tőzsdének és az árutőzsdei szolgáltatóknak, ugyanis ebben az esztendőtől megszűnik a pénzügyi szervezetek különadó-kötelezettsége.