392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Idén sokkal szerényebb karácsonyra készülnek a magyarok

10perc.hu
2022. 12. 24.
Idén sokkal szerényebb karácsonyra készülnek a magyarok

Az Eurostat tavalyi adatai szerint az átlagos magyar órabér csupán 10,4 euró, vagyis 4 300 forint volt, ami csupán harmada az európai átlagnak.

A legfrissebb felmérés szerint a magyarok 56 százaléka a korábbiaknál szerényebb ünnepre készül a gazdasági nehézségek miatt – olvasható a Pénzcentrum összefoglalójában. A női válaszadók a kutatásban még ennél is borúlátóbbak voltak, alig harmaduk számított ugyanis arra, hogy ugyanolyan ünnep elé néznek, amilyet az utóbbi években megszoktak.

A pesszimizmus teljesen érthető. A szenteste közeledtével ugyanis a karácsony elengedhetetlen kellékeinek drágulásáról, rendre arra a tanulságra jutva, hogy a magyarok karácsonyát is felzabálta a horrorinfláció. A dió kilója 1150, a máké 940, a pontyé pedig 1190 forinttal emelkedett és a szaloncukrot, illetve a csokimikulást is brutális áron árulták.

Előbbi esetében akár 30-40 százalékos is volt a drágulás mértéke, utóbbié pedig az egyik üzletlánc nyilatkozata szerint a 10 százalékot szintén meghaladó. A piaci körképünk alapján a többi diszkontláncnál sem alakult fényesebben a helyzet.


A szenteste közeledtével ugyanis a karácsony elengedhetetlen kellékeinek drágulásáról szólt minden     Fotó: Pixabay


Nem meglepő, hogy egy friss nemzetközi felmérés eredményei szerint a magyarok legfőbb gondját a fizetéseknél nagyobb mértékben emelkedő árak jelentik. Ugyanis 86% tart-e jelenségtől – szemben a szintén nem alacsony 79%-os globális átlaggal –, ami 9 százalékpontos növekedés az egy évvel ezelőtti méréshez képest.

Az Eurostat által évente elkészített munkaadói bérköltség-index alapján az átlagos magyar órabér csupán 10,4 euró, vagyis 4 300 forint volt, ami csupán harmada az európai átlagnak és a legtöbb munkahelyen az inflációs krízist kísérő béremelések sem egyeztek maradéktalanul.

Egy a héten publikált, a McKinsey által végzett nemzetközi kutatás eredményei szerint a magyar fogyasztók az átlagosnál pesszimistábbak a gazdasági kilábalás kilátásait illetően, nem csak európai, de regionális összehasonlításban is. Idehaza csupán a megkérdezettek 8%-a számít a gazdasági helyzet gyors javulására, illetve arra, hogy a növekedés a következő 2-3 hónapban visszaáll a krízis előtti szintre.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek